Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Στα εργασιακά κολλάει η συμφωνία, θολό τοπίο και στα αντίμετρα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Στα εργασιακά κολλάει η συμφωνία, θολό τοπίο και στα αντίμετρα

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Στα εργασιακά κολλάει η συμφωνία, θολό τοπίο και στα αντίμετρα

Με ορίζοντα πλέον τον Απρίλιο

Το εργασιακό εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι στην υπό διαμόρφωση επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, ώστε να κλείσει η πολύπαθη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πηγές με γνώση των διεργασιών φωτογραφίζουν τα εργασιακά ως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την επιχειρούμενη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες κόντρες στο Χίλτον ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και την Ντέλια Βελκουλέσκου παίχτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκηνικό των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από κοντά ακολουθούσε και το θέμα των συντάξεων. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αν δεν πατήσει η κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές της για αύξηση των ομαδικών απολύσεων, επαναφορά της δυνατότητας των εργοδοτών να κάνουν ανταπεργία και κυρίως αν δεν υπαναχωρήσει στο αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία με τους δανειστές δεν κλείνει.

Επιπρόσθετο μεγάλο αγκάθι, το οποίο χτυπά ευαίσθητες πολιτικές χορδές τόσο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι τα ενεργειακά. Η γραμμή εναλλακτικών προσεγγίσεων στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, με αυξημένες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος και πώληση πελατολογίου, επίσης δεν φαίνεται να βρήκαν γόνιμο έδαφος στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. 

Τις επόμενες ημέρες, κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να έρθουν πιο κοντά μέσω τηλεδιασκέψεων.

Το ορόσημο της 20ής Μαρτίου, οπότε είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, απειλείται να χαθεί.

Τα μέτρα και τα αντίμετρα

Κατά την αποχώρησή του από την Αθήνα, το κουαρτέτο των δανειστών φέρεται να έχει αποσπάσει ένα πρώτο ΟΚ από την κυβέρνηση για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ τη διετία 2019-20.

Το 1% του ΑΕΠ θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22% όπως σήμερα, φέρνοντας μεγάλες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 500 ευρώ.

Το έτερο 1% του ΑΕΠ - 1,8 δισ. ευρώ - θα προέλθει από την περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων, με την κυβέρνηση να παζαρεύει ακόμα κλιμακωτές σε βάθος τριετίας μειώσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απαιτεί χτύπημα μια κι έξω.

Στα αντίμετρα επίσης υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος και θα εκτείνονται εντός του εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων εφόσον δημιουργηθούν. 

Το πακέτο των αντίμετρων είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Η αρχική διαρροή για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% δεν περπάτησε πέρα από το Μαξίμου και στο Χίλτον αυτό που μπήκε σε διαπραγμάτευση είναι μια μείωση του φόρου ακινήτων κατά 15% στα ανώτερα κλιμάκια περιουσίας. 

Η κυβέρνηση επεδίωκε η μείωση να αφορά τους έχοντες χαμηλή περιουσία. Αντίστοιχα και στους φόρους εισοδήματος.

Έχει διαβαστεί 1418 φορές