Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ) και Ορθοδοντική
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ) και Ορθοδοντική

από Lepanto RTV

Τι μας προτείνει η Γεωργία Κωταντούλα

Η άπνοια ύπνου, ή όπως λέγεται επιστημονικά Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ) συχνα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα, χαρακτηρίζεται ως αποφρακτική άπνοια  ύπνου και θεωρείται παθολογική υπνική άπνοια.

Ορισμενα κλινικά χαρακτηρηστικα του ΣΑΑΥ ειναι  υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας(το πιο συχνό σύμπτωμα), ροχαλητό, παχυσαρκία, ελλειψη μνήμης  υπέρταση,καρδιακές αρρυθμίες κ.

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από ειδικό Πνευμονολόγο με ειδικά τεστ ύπνου.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η πιο γνωστή και διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας ειναι με συσκευή CPAP (Continuous positive airway pressure), η οποία εμποδίζει τη σύμπτωση των τοιχωμάτων του στοματοφάρυγγα ώστε να παραμένει ανοιχτή η δίοδος αέρα προς τους πνεύμονες. Ως λύσεις προτείνονται σε πολλές περιπτώσεις χειρουργεία (πχ αφαίρεση αμυγδαλών), ορθογναθικές χειρουργικές επεμβάσεις  η και φαρμακευτική αγωγή.

 Προληπτικά μέτρα που  μπορει να πάρει καποιος ο οποιος εχει διαγνωστει απο ΣΑΑΥ ειναι η μείωση βάρους,  η αποφυγή αλκοολούχων ποτών και η πλάγια θέση ύπνου.

Σε ελαφριές ή μέτριας σοβαρότητας περιπτώσεις, μπορεί ο ορθοδοντικος να προσφερει συσκευές «μασελάκια» τα οποία μπορει ο ασθενεις να φοράει στα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι συσκευές άπνοιας ύπνου στηρίζουν την κάτω γνάθο σε πρόσθια θέση διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή στον ύπνο.

Έχει διαβαστεί 1840 φορές