Αρχική Ειδήσεις Europe Αναβρασμός για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, ακύρωση ζητά ο Ραχόι
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αναβρασμός για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, ακύρωση ζητά ο Ραχόι

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Αναβρασμός για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, ακύρωση ζητά ο Ραχόι

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Σε μία πραγματική διελκυνστίδα εξελίξεων, ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τους θεσμούς τής Μαδρίτης και την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, βρίσκεται η Ισπανία, έπειτα από την ψήφιση από την πλειοψηφία των αποσχιστικών κομμάτων στο καταλανικό Κοινοβούλιο του νόμου για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Μετά την μακρά και θυελώδη συνεδρίαση του καταλανικού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη, που ενέκρινε τον νόμο με τις ψήφους μόνον της κυβερνητικής συμμαχίας του «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών του CUP, μετά την αποχή των Ciudadanos, PCS (Σοσιαλιστές), PP (Λαϊκό Κόμμα), και Catalunya si que es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos), ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) να ακυρώσει τον σχετικό νόμο, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, που ήδη έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στις κινήσεις του.

Επιπλέον ο Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί η προσφυγή στο TC. Ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Κοινοβούλιο και κατά των πέντε μελών του προεδρίου του, με επικεφαλής την πρόεδρο Κάρμε Φορκαδέλ, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος, την αρχική άρνηση να κατατεθούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου για πιθανή νομική ασυμβατότητα του νόμου.

Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με την σθεναρή υποστήριξη της CUP—που έχει καλέσει σε «ανυπακοή» απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη—προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Ήδη τις πρωϊνές ώρες, το προεδρείο του ParlamentΚοινοβουλίου εξέλεξε τους πέντε ειδήμονες και νομικούς, που πρότειναν μόνον οι JXSi και CUP, με την αποχή των υπολοίπων κομμάτων, που αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή (Sindicatura Electoral).

Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με τη σθεναρή υποστήριξη της CUP -που έχει καλέσει σε «ανυπακο»’ απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη- προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πιτζεμόντ σε δηλώσεις του, την Πέμπτη. τόνισε πως «θα υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και ζήτησε από τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, εγγυώμενος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα «δεσμεύσει» πλήρως την κυβέρνηση.

«Η απόφαση των πολιτών θα μας δεσμεύσει, δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς, και θα υπερασπισθούμε μέχρις εσχάτων το δικαίωμα όλων των Καταλανών να ψηφίζουν, να αποφασίζουν και να είναι εκείνοι που θα καθορίζουν το μέλλον τους. Η Καταλονία θα αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον της την 1η Οκτωβρίου», σημείωσε. 

Επίσης, τόνισε ότι η Καταλονία έχει «την ευκαιρία» να οικοδομήσει ένα κράτος «δημοκρατικό, μοντέρνο κι ελεύθερο», μία απόφαση που θα «απορρέει από τον κόσμο, κι όχι από κάποιο δικαστήριο, υπουργικό συμβούλιο ή Συνταγματικό Δικαστήριο χωρίς νομιμοποίηση, κύρος, και με πέραν κάθε επιπέδου ανάρμοστα πολιτικά ελατήρια».

Έχει διαβαστεί 1669 φορές