Αρχική Ειδήσεις Europe Μακρόν και Λεπέν διεκδικούν την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Μακρόν και Λεπέν διεκδικούν την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Μακρόν και Λεπέν διεκδικούν την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας

Εκτός μάχης τα μεγάλα κόμματα

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δεν έκαναν λάθος, καθώς ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στον β' γύρο του Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Ο Μακρόν (En Marche) έκοψε πρώτος το νήμα του α' γύρου με 23,75%, ενώ η Μαρίν Λεπέν (FN) έλαβε 21,53%. 

Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Ο Φρανσουά Φιγιόν (Les Republicains) έλαβε 19,91%, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% και ο Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) το 6,2%.

Oι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν ως εξής: Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 4,7%, Ζαν Λασάλ 1,2%, Φιλίπο Πουτού 1,1%, Φρανσουά Ασελινό 0,9%, η Ναταλί Αρτό 0,6% και ο Ζακ Σεμινάντ 0,2%.

Tο ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 78,69%, έναντι 79,48% το 2012. Τότε στον β' γύρο (Ολάντ-Σαρκοζί) είχε προσέλθει το 80,35%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της Λεπέν και η είσοδός της στον β' γύρο προκάλεσαν συναγερμό στον πολιτικό κόσμο. Στον Μακρόν τηλεφώνησε άμεσα για να τον συγχαρεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο ο Φιγιόν, όσο και ο Αμόν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ το ίδιο ανακοίνωσαν σχεδόν άμεσα τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής δεξιάς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Αντίθετα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β' γύρο. Αντίθετα, το ΚΚ Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς, για αυτό και στηρίζει τον Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της κάλεσε τους «πατριώτες» να την στηρίξουν στον επόμενο γύρο, μιλώντας για μάχη κατά των ελίτ και της άγριας παγκοσμιοποίησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ενότητα εν όψει του β' γύρου, υποσχόμενος -εφόσον κερδίσει- να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β' γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.

Έχει διαβαστεί 1468 φορές