Αρχική Ειδήσεις Europe Νέα δίκη στο Παρίσι για τον διαβόητο τρομοκράτη Κάρλος
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Νέα δίκη στο Παρίσι για τον διαβόητο τρομοκράτη Κάρλος

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Νέα δίκη στο Παρίσι για τον διαβόητο τρομοκράτη Κάρλος

Ξανά στο εδώλιο

Σχεδόν 43 χρόνια μετά τη βόμβα στο Drugstore Publicis στο Παρίσι, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες το 1974, ο τρομοκράτης από τη Βενεζουέλα Κάρλος κάθεται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Τρομοκράτης των δεκαετιών 1970 και 1980, ο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός ως Κάρλος, 67 ετών, θα βρεθεί ξανά επί τρεις εβδομάδες σε δικαστήριο του Παρισιού για να δικαστεί για την πιο παλιά τρομοκρατική επίθεση που του αποδίδει η Δικαιοσύνη.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη χειροβομβίδας που έριξε στον περίβολο του Drugstore Publicis, ενός εμπορικού κέντρου που ήταν τότε στη γωνία της λεωφόρου Σεν Ζερμέν με την οδό Ρεν, στην καρδιά του Παρισιού.

Στο δικαστήριο θα καταθέσουν 17 μάρτυρες και δύο ειδικοί, με την υπόθεση να περιλαμβάνει συνολικά 14 τόνους δικαστικών εγγράφων.

Ο Κάρλος αντιμετωπίζει ισόβια, αλλά ήδη κρατείται στη Γαλλία, μετά τη σύλληψή του στο Σουδάν από τις γαλλικές υπηρεσίες το 1994. 

Έχει ήδη καταδικαστεί δις ισόβια για τη δολοφονία τριών ανδρών, το 1975 στο Παρίσι, τέσσερις επιθέσεις με εκρηκτικά το 1982 σε Παρίσι και Μασαλία με 11 νεκρούς και 150 τραυματίες.

Στόχος της νέας δίκης είναι να ξεκαθαρίσει ιστορικά τα γεγονότα και να ικανοποιήσει το αίσθημα Δικαιοσύνης των συγγενών των θυμάτων.

«Επιτέλους δίκη: Τα θύματα περίμεναν εδώ και καιρό να κριθεί ένοχος ο Κάρλος και να καταδικαστεί, τα τραύματά τους δεν θα κλείσουν ποτέ» δήλωσε ο δικηγόρος Ζορζ Ολό, που εκπροσωπεί 18 εξ αυτών, μεταξύ τους και τις χήρες των δύο νεκρών της επίθεσης.

Συνολικά 27 θύματα της επίθεσης στο Drugstore Publicis συμμετέχουν στην κατηγορούσα αρχή μαζί με τρεις οργανώσεις.

Παρόλα αυτά η δικηγόρος του Κάρλος, η Ιζαμπέλ Κουτάν-Περ η οποία τον παντρεύτηκε το 2001, διερωτάται: «Ποιος ο λόγος να γίνει δίκη τόσο καιρό μετά τα γεγονότα; Είναι υπερβολικό» τονίζοντας ότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.

Έχει διαβαστεί 1550 φορές