Αρχική Ειδήσεις Europe Ο Ντράγκι στο ΕΚ για την πρόοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ο Ντράγκι στο ΕΚ για την πρόοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας

από Lepanto RTV

Σήμερα στις 16:00

Την στρατηγική πίσω από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, συζητά σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, στις 16.00 (ώρα Ελλάδος). Η ΕΚΤ, στην προσπάθειά της να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, εισήλθε στην αγορά εταιρικών ομολόγων για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 348 εκατομμυρίων. Παρακολουθήστε τη συζήτηση στο ΕΚ σε απευθείας μετάδοση, από την ιστοσελίδα μας.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει δημόσιο και ιδιωτικό χρέος , αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα, από τον Μάρτιο του 2015 και σχεδιάζει να συνεχίσει τις αγορές τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

 

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με την αγορά κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ καθιστά ευκολότερο για τις χώρες να δανείζονται χρήματα, σε μια εποχή που θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας. Επίσης, θεωρούν ότι ζητώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις από χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε μπελάδες, με αντάλλαγμα την αγορά χρέους, η ΕΚΤ υπερβαίνει τις εντολές της, που αφορούν τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη και όχι την άσκηση οικονομικής πολιτικής.

 

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κυμαίνεται κοντά στο μηδέν, πολύ κάτω από τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ λέει ότι αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να κάνει με την αγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους: χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα επιτόκια, που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και θα τονώσουν την ανάπτυξη και τελικά θα οδηγήσουν στην άνοδο του πληθωρισμού.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι σύμφωνο με τις συνθήκες. Σήμερα, το Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο αρχικά είχε θέσει ερώτημα για το ζήτημα της νομιμότητας των αγορών ομολόγων, έδωσε το πράσινο φώς για το πρόγραμμα.

 

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ, σε απευθείας μετάδοση από την ιστοσελίδα μας.

Έχει διαβαστεί 1718 φορές