Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός Η «Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών» τιμά τη μνήμη του Roland Dyens
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Η «Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών» τιμά τη μνήμη του Roland Dyens

από Lepanto RTV

(19 Οκτωβρίου 1955 – 29 Οκτωβρίου 2016)

Σαν χθες, μας φαίνεται, η παρουσία του Roland Dyens στις αίθουσες της «Φιλαρμονικής», με την φιλική του διάθεση και το ευρηματικό του χιούμορ. Ποιος θα ξεχάσει την κοσμοσυρροή, στην Αίθουσα Συναυλιών, και τις δύο φορές που συμμετείχε στο Σεμινάριο – Φεστιβάλ Κιθάρας «Ασημακόπουλου – Ζώη» το 2011 και το 2016. Ποιος θα ξεχάσει την απόλυτη σιωπή εκατοντάδων ανθρώπων που πλημμυρίζοντας την «Αίθουσα» τον υποδέχτηκε στην πρώτη του εμφάνιση.

Θυμάμαι πως κλείσαμε την εξωτερική πόρτα, αποκλείοντας ανθρώπους που είχαν έρθει από άλλες πόλεις, από φόβο απέναντι στον υπερβολικό αριθμό ανθρώπων. Χαρισματική μορφή στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής για κιθάρα, τόσο ως εκτελεστής, σαν συνθέτης πρωτίστως, αλλά και ως διασκευαστής. Ο Roland Dyens μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της κιθάρας έγινε παγκόσμια γνωστός από τις συνθέσεις του, τους αυτοσχεδιασμούς του, τις διασκευές, τη διδασκαλία και τις εμφανίσεις του σε συναυλίες και ρεσιτάλ.

%cf%812

Γεννημένος στην Τυνησία το 1955 άρχισε κιθάρα σε ηλικία 9 ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τον Αλμπέρτο Πόνσε στην  Ecole Normale de Musique στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1976. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις, ενώ οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του σε γνωστές αίθουσες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επιβεβαιώνουν τη φήμη που τον συνοδεύει. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι διασκευές του, γνωστές από τα πολυάριθμα CDs που κυκλοφορούν, έχουν εμπλουτίσει το ρεπερτόριο της κιθάρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός, πως σπανίζουν στις μέρες μας προγράμματα συναυλιών άλλων κιθαριστών χωρίς να περιλαμβάνουν μουσική του.

Εμείς οι «Άνθρωποι της Φιλαρμονικής» θα θυμόμαστε με τρυφερότητα τον Roland Dyens, την φιλικότητά του, το χιούμορ του, τα χοντρά «αστεία» γυαλιά του, την παρουσία του στον χώρο μας. Ευχόμαστε καλό μουσικό ταξίδι.

Βασιλική Φιλιππαίου, συνθέτις

Διευθύντρια της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Έχει διαβαστεί 1637 φορές