Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1821, η σπουδαία νίκη στη μάχη της Ντρέμισσας
  •  Ε.Α. Πατρών - Α.Ε.Π. Ολυμπιάς | Play Off Aνόδου A1 EΣΚΑΗ - 1ος ΗμιτελικόςLIVE
  • Ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις για την οδική ασφάλεια σε μαθητές σχολείων της ΝαυπακτίαςΣτις δράσεις συμμετείχαν περισσότεροι από -140- μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίου
  • Υπογράφηκε η παραχώρηση της έκτασης για την ανέγερση του σύγχρονου Καλλιτεχνικού Σχολείου στο ΜεσολόγγιΤο Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου αποτελεί ένα από τα μόλις εννέα που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα
  • Δήμος Δελφών: Εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού για υποδομές πρόσβασης ατόμων με κινητικά  προβλήματα σε τέσσερις ακόμα παραλίεςΗ παρέμβαση αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των παραλιών Αγίου Βασιλείου, Αγίων Πάντων, Τροκαντερού και Αγίου Μηνά
  • Διαβάστε τη «Ναυπακτία» που κυκλοφορείΠαρασκευή 22 Μαΐου 2026
 Ε.Α. Πατρών - Α.Ε.Π. Ολυμπιάς | Play Off Aνόδου A1 EΣΚΑΗ - 1ος Ημιτελικός1 Ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις για την οδική ασφάλεια σε μαθητές σχολείων της Ναυπακτίας2 Υπογράφηκε η παραχώρηση της έκτασης για την ανέγερση του σύγχρονου Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Μεσολόγγι3 Δήμος Δελφών: Εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού για υποδομές πρόσβασης ατόμων με κινητικά  προβλήματα σε τέσσερις ακόμα παραλίες4 Διαβάστε τη «Ναυπακτία» που κυκλοφορεί5

Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1821, η σπουδαία νίκη στη μάχη της Ντρέμισσας

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1821, η σπουδαία νίκη στη μάχη της Ντρέμισσας

Στις 23 Ιουνίου ο φετινός εορτασμός του Δήμου Δελφών

Όταν ο Ομέρ Βρυώνης, ως επικεφαλής 3.000 Τουρκαλβανών, όρμησε προς το πλευρό της Γκιώνας, το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαΐου του 1821. Στην Αρβανιτόραχη όμως, τους περίμεναν ο Πανουργιάς με Ρουμελιώτες Οπλαρχηγούς και 700 περίπου πολεμιστές. Όπως συνέβη και σε άλλες μάχες, έτσι και σε αυτή οι αριθμοί δεν έπαιξαν ρόλο. Το πάθος και η ορμή από τις σπουδαίες συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί οδήγησαν σε μία ακόμα σημαντική νίκη.

Οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, ήταν το ότι ο επικεφαλής τους δεν είχε άλλη επιλογή, από το να εγκαταλείψει το σχέδιό του για πέρασμα στην Πελοπόννησο. Συνέπεια αυτού ήταν να δοθεί χρόνος στις Ελληνικές δυνάμεις για την κατάληψη της Τρίπολης, κάτι που οδήγησε σταδιακά και στην εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο εορτασμός της μεγάλης μάχης της Ντρέμισσας, μετά από προτροπή της Αδελφότητας Πανουργιωτών  «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι», καθιερώθηκε το 2000 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιέων.  Έκτοτε εορτάζεται την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, όπως θα γίνει και φέτος, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στη θέση Αρβανιτόραχη της Κοινότητας.

 


Έχει διαβαστεί 821 φορές

Ροή Ειδήσεων

Πολιτισμός

Με συγκίνηση και τιμή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο Μεσολόγγι

Με έκδηλη την ιστορική συγκίνηση, το αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος και την ύψιστη συμβολική σημασία, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.