Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ

Παλιές μνήμες...στη Ναύπακτο του σήμερα

Σήμερα το βράδυ μετά τις 9 στον Κήπο του Ξενία στο Γρίμποβο, θα έχουν την τύχη κάτοικοι της Ναυπακτίας αλλά και επισκέπτες να απολαύσουν την αναβίωση του εθίμου του Άη Γιάννη του Ριγανά, που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο ‘’Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές’’. Ένα έθιμο που συνηθίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τις παραμονές του εορτασμού της γέννησης του Αγίου Ιωάννη και προέρχεται από τα βάθη των χιλιετιών.

Πιο συγκεκριμένα,  μόλις βραδιάσει, ανάβουν  φωτιές στις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα. Οι συμμετέχοντες πηδούν 3 φορές πάνω από τις φωτιές και χορεύουν. Τα δρώμενα θα συνοδεύσει ζωντανή μουσική από το μουσικό σύνολο ‘’ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ’’, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιράζονται σε όλους κεράσματα.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει καθαρά αρχαιοελληνικές καταβολές αφού μαζί με  τον Άη Γιάννη, υποσυνείδητα λατρεύεται και  ο ήλιος των θερινών τροπών δηλαδή (το θερινό ηλιοτρόπιο). Μέσα από την δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς,  τώρα που αρχίζει να μικραίνει η μέρα, αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή.  Συμβολικά, οι φωτιές που ανάβουν είναι τρεις.

Το ίδιο συμβολική θα είναι και η ρίψη ρίγανης και αλατιού στην φωτιά. Συμβολίζει την ευχή για την απαλλαγή των ανθρώπων από το κακό  και την είσοδο τους σε μια καλύτερη χρονική περίοδο, καθαροί και ακμαίοι.


Έχει διαβαστεί 496 φορές

  •