Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δείτε LIVE - Στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δείτε LIVE - Στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Δείτε LIVE - Στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Το πρόγραμμά του σήμερα και αύριο

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφθασε στις 12:40 -λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί- ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ. Ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στον Αγνωστο Στρατιώτη, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας να κλείσει και να τεθούν σε ισχύ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Το πρόγραμμα του Μακρόν

Μετά την υποδοχή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα αναχωρήσουν για το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου στις 13.30 ο γάλλος Πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Στις 13.45 ο κ. Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Η επίσημη τελετή υποδοχής, περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδος, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δυο Αντιπροσωπειών. 

Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Εμανουέλ Μακρόν από τον Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δυο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ΄ιδίαν τους συνάντηση. 

Στις 15:30 ο γάλλος Πρόεδρος και η γαλλική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο Πρόεδρο. 

Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00). Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00). 

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». 

Στις 11:45 ο γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο. 

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, με έλληνες και γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο. 

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα

«Φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα, σήμερα και αύριο, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί το μεσημέρι, ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστο. Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ενώ σημειώνεται ότι οι αστυνομικές Αρχές είναι σε συναγερμό και έχουν στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές.

Παράλληλα, σε «κλοιό ασφαλείας» θα τεθούν, εκτός των άλλων, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Κολωνάκι, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων. Tον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία, ενώ διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν τον Φεβρουάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Εξάρχεια. Επίσης, αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε επίθεση με μπογιά από αγνώστους στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Οι μετακινήσεις του κ. Μακρόν αποτελούν ένα καίριο ζήτημα στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει ο Γάλλος Πρόεδρος θα κλείνουν από αρκετή ώρα πριν, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των σημείων διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ακόμη, εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται ο κ. Μακρόν.

Οσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, ενώ τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 10:00 και θα διαρκέσουν έως τις 15:00 της Παρασκευής.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Η Τροχαία θα πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Επίσης, την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων αποφάσισε η αστυνομία από τις 7:00 σήμερα το πρωί τις 12:00 τα μεσάνυχτα, σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας, καθώς και στο αεροδρόμιο και σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι την Αθήνα, που θα ακολουθήσει κατά την άφιξή του ο κ. Μακρόν.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται, για λόγους ασφαλείας, κάθε συγκέντρωση στα εξής σημεία:

Στην περιοχή του δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) - δεξιά Αλεξάνδρας - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Κατεχάκη - συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου - δεξιά Κοκκινοπούλου - συνέχεια Γκανογιάννη - συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου - συνέχεια Ούλωφ Πάλμε - συνέχεια Υμηττού - συνέχεια Ηλία Ηλιού - δεξιά Αμβροσίου Φραντζή - αριστερά Καλλιρρόης - συνέχεια Π. Τσαλδάρη - δεξιά Πειραιώς - δεξιά Ερμού - αριστερά Αγίων Ασωμάτων - δεξιά Ερμού - αριστερά Αιόλου - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - συνέχεια Λυκαβηττού - αριστερά Σόλωνος - δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας).

Στο τμήμα της Αττικής Οδού, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας 100 μέτρων της Αττικής Οδού και της Λ. Κατεχάκη, καθώς και στις γέφυρες, ανισόπεδους κόμβους και διαβάσεις που υπάρχουν στα συγκεκριμένα τμήματα στην ευρύτερη περιοχή του αερολιμένα Αθηνών.

Έχει διαβαστεί 1444 φορές