Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Επιφυλακτικοί οι θεσμοί με το «κοινωνικό μέρισμα» του 1 δισ. ευρώ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Επιφυλακτικοί οι θεσμοί με το «κοινωνικό μέρισμα» του 1 δισ. ευρώ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Επιφυλακτικοί οι θεσμοί με το «κοινωνικό μέρισμα» του 1 δισ. ευρώ

Όροι και προϋποθέσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υλοποίηση της εξαγγελίας τελεί υπό όρους. 

Ο σημαντικότερος έχει να κάνει με την έγκριση που θα πρέπει να δοθεί από την πλευρά των θεσμών, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει -κι αυτοί με τη σειρά τους- ότι φέτος δεν θα επιτρέψουν να συμβεί ό,τι πέρυσι με τη βοήθεια των 500 εκατ ευρώ, που είχε δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στο βασικό ζητούμενο του πλεονάσματος. Η επίτευξη του θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο, οι προυποθέσεις για τη διανομή μερίσματος δεν θα σταματήσουν εκεί. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί δεν θα ανάψουν πράσινο, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί, σε κρίσιμο βαθμό, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Πρόκειται για έναν δείκτη που αντί να συρρικνώνεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, διογκώνεται, γεγονός το οποίο προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά των δανειστών.

Στο στρατόπεδο των τελευταίων επίσης, φαίνεται να υπάρχει και μια διαφορετική αντίληψη σχετικά με το τι συνιστά κοινωνική πολιτική. Θεωρούν ότι βοηθήματα αυτού του είδους, που δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, αλλά δίνονται άπαξ, έχουν περισσότερο πολιτικό, παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Γι' αυτό και διαφωνούν με τη διανομή τους. 

Τέλος, κοινή είναι η αίσθηση στις τάξεις τους ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια αναπτυξιακή ώθηση και πως για όλα τα υπόλοιπα θα υπάρχει χρόνος και χρήμα, όταν η κατάσταση βελτιωθεί σε μόνιμη βάση.
 

Έχει διαβαστεί 1293 φορές