Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Κρητική «βεντέτα» στο υπουργείο Υγείας: Ξανθός εναντίον Πολάκη για τον ΕΟΠΥΥ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Κρητική «βεντέτα» στο υπουργείο Υγείας: Ξανθός εναντίον Πολάκη για τον ΕΟΠΥΥ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Κρητική «βεντέτα» στο υπουργείο Υγείας: Ξανθός εναντίον Πολάκη για τον ΕΟΠΥΥ

«Μυρίζει μπαρούτι»

Η εκκωφαντική σιωπή του κατά τα άλλα λαλίστατου αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, τις τελευταίες πέντε ημέρες για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ από τον ίδιο στον συντοπίτη και συνάδελφο του, υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο τελευταίος αιφνιδιάζοντας άπαντες στο υπουργείο άλλα και τον ΕΟΠΥΥ, εντείνει ακόμη περισσότερο τις φήμες από την Αριστοτέλους για την κόντρα που μαίνεται ανάμεσα στους δυο Κρητικούς της κυβέρνησης. 

Το τελευταίο επεισόδιο είναι η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΕΟΠΥΥ ενώ τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε ακόμη μια "διαφωνία" για τον πρόεδρο του ΕΚΑΠΤΥ, ενός φορέα εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Χάρης Παπαδάκης που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον κ. Πολάκη παραιτήθηκε όπως δήλωσε, υπό το βάρος των πιέσεων για έκνομες ενέργειες που δεχόταν από τον υπουργό Υγειας, κ. Ξανθό. 

Με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και το οποίο υπογράφει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός (με την κυρία Όλγα Γεροβασίλη και τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη) ουσιαστικά αναβαθμίστηκε η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία λειτουργεί στην Αριστοτέλους. Συστάθηκε αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας, Ανάπτυξης  και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το οποίο μέχρι πρότινος υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Μέσα από το Τμήμα αυτό, το οποίο υπάγεται στον υπουργό Υγείας, θα ελέγχεται πλέον ο προϋπολογισμός, ο Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού και γενικά οι κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας του. Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα περιλαμβανόταν στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.  
Η συρρίκνωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του μεγάλου ασφαλιστικού Οργανισμού όπως αποτυπώνεται στο ΠΔ αιφνιδίασε τον χώρο της Υγείας. Μάλιστα, λέγεται ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης υπήρξε πολύ έντονη συνομιλία ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στελέχη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για το θέμα, με τον κ. Πολάκη να ζητεί διευκρινίσεις από τα μέλη του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι οι τελευταίες αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ όπως και η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είχαν γίνει με την... υπογραφή του κ. Πολακη. 

Στελέχη του υπουργείου την περασμένη Παρασκευή έκαναν λόγο για «λάθος, για τη διόρθωση του οποίου ήδη συνεργάζονται οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ», αλλά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τελικά -υπό την πίεση των δημοσιογράφων- δεν γίνεται καμία αναφορά για λάθος παρά μόνο... μάθημα δημοσίου Δικαίου ότι ο νόμος που ισχύει για τον ΕΟΠΥΥ υπερισχύει του Προεδρικού Διατάγματος... Επίσης, το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «υποτιθέμενες» τις αλλαγές στις αρμοδιότητες του Οργανισμού αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στους δημοσιογράφους που είχαν παρουσιάσει τα άρθρα που αφορούν τις δραστικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το υπουργείο Υγείας. 

Παράγοντες του χώρου της Υγείας «είδαν» στην ανακοίνωση, εκτός από την τάση συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ σε ένα πρόσωπο, στον υπουργό, προσπάθεια αναδίπλωσης του υπουργού Υγείας έναντι του Κρητικού αναπληρωτή μετά την έκταση που έλαβε το θέμα, τόσο στην Αριστοτέλους και στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου που κρατά ίσες αποστάσεις από τους δυο Κρητικούς βουλευτές και τις αντιπαραθέσεις τους. Έτσι, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως ήταν μέχρι σήμερα…

Εκτός από τον ΕΟΠΥΥ, που αποδεικνύεται πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης και επίδειξης δύναμης για τους δυο Κρητικούς της Αριστοτέλους, κόντρα που είχε ξεπεράσει τους τοίχους του υπουργείου αποτέλεσε και η διάθεση χρημάτων του ΕΣΠΑ σε δομές ψυχικής υγείας. Ο κ. Ξανθός στήριζε τα σχέδια του τότε γενικού γραμματέα, κ. Πέτρου Γιαννουλάτου για ενίσχυση των μονάδων ψυχικής υγείας, αλλά ο κ. Πολάκης διαφωνούσε και υποστήριζε τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Η διαφωνία... έληξε με την παραίτηση του κ. Γιαννουλάτου καθώς απορρίφθηκε η πρόταση του. Η συνέχεια είναι γνωστή: Αποφασίστηκε η δημιουργία των ΤΟΜΥ που έχουν μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας καθώς όλο εξαγγέλλονται...

Έχει διαβαστεί 1465 φορές