Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Με λίγη καλή διάθεση από το ΔΝΤ, συμφωνία στις 20 Μαρτίου»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Με λίγη καλή διάθεση από το ΔΝΤ, συμφωνία στις 20 Μαρτίου»

από Αλέξανδρος Κογκόλης
«Με λίγη καλή διάθεση από το ΔΝΤ, συμφωνία στις 20 Μαρτίου»

Αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου, εάν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει αρχίσει να δέχεται ότι η υπεραπόδοση για το 2016 έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ έχει σχεδόν μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και επικεφαλής των κλιμακίων αναζητείται ο τρόπος ενεργοποίησης του μηχανισμού των μέτρων και των θετικών αντίμετρων (με τελικό ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα). Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2018 πριν να τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Χθες, μετά από τις συναντήσεις για τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «υπάρχει κάποια πρόοδος», ενώ άλλος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε πως «αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό». 

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο οποίος επίσης τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. 

Σήμερα στις 11:00 υπάρχει συνάντηση για το υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.), ενώ στις 15.00 θα συζητηθούν εκ νέου τα δημοσιονομικά. 

Αμέσως μετά οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναχωρούν από την Ελλάδα και κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να επιστρέψουν μετά το Euro Working Group («παρόλο που δεν υπάρχει πρόγραμμα», όπως είπαν χαρακτηριστικά). 

Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει μια νέα προσπάθεια για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Έχει διαβαστεί 1465 φορές