Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

από Lepanto RTV

Διαβάστε περισσότερα

Έφτασαν πριν από λίγο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη από την Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές από τις 2 Μάρτιου, συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και οι γονείς τους.

Μόλις οι δύο στρατιωτικοί αποβιβαστούν από το αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές.

«Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα! Μεγάλη χαρά, μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας και κινητοποίησης της πολιτείας, των πολιτικών δυνάμεων, με τις ευχές όλων των Ελλήνων. Νέες προοπτικές για ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Κατρούγκαλος.
Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος συνοδεύει την ανάρτησή του και με μια φωτογραφία με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο μετέβη στην Αδριανούπολη με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο στρατιωτικούς λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο από την Αδριανούπολη για την πατρίδα, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της γιορτής της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη για τους δύο στρατιωτικούς, θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν το πρώτο ζήτημα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου.

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους γονείς των δύο στρατιωτικών

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά της απελευθέρωσής τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τους τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και τους ευχήθηκε από δω και πέρα μόνο χαρές.

Οι γονείς, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του 'Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Ανάρτηση Π. Καμμένου για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτών

Λιτή και συμβολική ήταν αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ένωση Στρατιωτικών: Άγγελε και Δημήτρη, επιδείξατε υψηλό ηθικό και ψυχική δύναμη

«Αγαπητοί συνάδελφοι - Άγγελε και Δημήτρη, εσείς επιδείξατε υψηλό ηθικό και ψυχική δύναμη, εμείς σας περιμένουμε με σεβασμό και τιμή». Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών σε ανακοίνωση της, με αφορμή την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Δημήτρης Ρώτας και ο γενικός γραμματέας της Γιώργος Θεοδώρου, υπογραμμίζεται: «Με ανακούφιση η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε την είδηση της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών συναδέλφων μας. Ευχόμαστε τη γρήγορη επιστροφή τους στην πατρίδα, στην υπηρεσία, στις οικογένειες τους και το αίσιο τέλος της περιπέτειάς τους».

Έχει διαβαστεί 1763 φορές