Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής στην Πάτρα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής στην Πάτρα

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής στην Πάτρα

Σχεδιάζοντας τη λύση

Μετά την παρουσίαση της μελέτης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής για μία εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, με μεγάλη προσέλευση φίλων και υποστηρικτών, το Δίκτυο θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση και στην Πάτρα την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα Αίγλη στην Veso Mare με κεντρικούς ομιλητές τον Κώστα Λαπαβίτσα και το Θεόδωρο Μαριόλη. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Ευάγγελος Κατσακούλης (Περιφερειακός Σύμβουλος, "Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος") και ο Χρήστος Πατούχας (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, επικεφαλής του συνδυασμού "Ανυπότακτη Πολιτεία"). Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις με σκοπό μία γόνιμη συζήτηση.

H εκστρατεία υπερβολής και φόβου που άσκησαν διάφορα, ελληνικά και μη, κέντρα εξουσίας καλλιέργησε την εντύπωση ότι τα προγράμματα «διάσωσης» είναι μονόδρομος. Η πλήρης μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 επέτρεψε στο παλιό πολιτικό σύστημα και στους κυρίαρχους κύκλους να ισχυριστούν ότι πλέον «αποδείχθηκε» πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των μνημονίων.

Στη μελέτη του Δικτύου καταδεικνύεται ότι υπάρχει άλλη πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η πορεία αυτή προϋποθέτει την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας. Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμα, εφόσον υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, προετοιμασία και αποφασιστικότητα.

Ειδικότερα, περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην κατεύθυνση μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται βραχυπρόθεσμα τόνωση της ζήτησης με επίκεντρο τον κλάδο των υπηρεσιών και μεσοπρόθεσμα βιομηχανική πολιτική για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και  την αύξηση του εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη
Περιγράφονται τα αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας.
Αναλύονται οι κυριότερες επιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πληθωρισμού.
Αναλύεται η προοπτική αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
Εξετάζονται τα βασικά στοιχεία βιομηχανικής πολιτικής, σε σύνδεση με τον αγροτικό τομέα, για να μεταβεί η χώρα σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης.
Περιγράφεται η τρέχουσα πορεία της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.
Αναλύεται η διεθνής θέση της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, και κυρίως οι διαρροές στο εξωτερικό.
Το πλήρες κείμενο της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε με τη υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δικτύου στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα link).

Σας περιμένουμε όλους σε μια παρουσίαση και συζήτηση στηριγμένη σε επιστημονική και τεκμηριωμένη ανάλυση απαλλαγμένη από στενούς πολιτικούς υπολογισμούς.

Σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, θα προηγηθεί σεμινάριο με θέμα τις επιπτώσεις της εξόδου από την ΟΝΕ την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 3:30 μ.μ. στην μικρή αίθουσα συνεδριακού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών με ομιλητές τους Θεόδωρο Μαριόλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γρηγόρη Ζαρωτιάδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Θέμη Τζήμα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) και Κώστα Λαπαβίτσα (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και σχολιαστές τους Γιώργο Ανδρουλάκη (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Γιώργο Οικονομάκη (Πανεπιστήμιο Πατρών). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Λεωνίδας Μαρούδας (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Έχει διαβαστεί 1358 φορές