Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Η εφ. «Ναυπακτία» απαντά με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ σε κακόβουλα σχόλια! Μάρτυρες και συνοδοιπόροι μας οι αναγνώστες!
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Η εφ. «Ναυπακτία» απαντά με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ σε κακόβουλα σχόλια! Μάρτυρες και συνοδοιπόροι μας οι αναγνώστες!

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Η εφ. «Ναυπακτία» απαντά με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ σε κακόβουλα σχόλια! Μάρτυρες και συνοδοιπόροι μας οι αναγνώστες!

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης

Αποτροπιασμό και βαρύτατο «χτύπημα» στη δημοσιογραφική δεοντολογία και συναδελφικότητα αποτελούν τα όσα αναφέρονται σε τοπική εφημερίδα της Ναυπάκτου και σε ενημερωτική ιστοσελίδα.

Με αφορμή πλήρη και εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυπακτία», του ομίλου Lepanto Media Group, σε ότι αφορά τη ρίψη λυμάτων στις θάλασσες της Ναυπάκτου, αλλά και την καταλληλότητα αυτών, με τεκμηρίωση μάλιστα από καθηγητές του τμήματος Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών –το οποίο διενεργεί τις μετρήσεις- ξεκίνησαν πικρόχολες και αντιδεοντολογικές με το δημοσιογραφικό λειτούργημα απαντήσεις.

Περί ρίψης λυμάτων

Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα «Ναυπακτία» αποκαλύπτει το οικολογικό «έγκλημα» που συντελείται σε θαλάσσιες περιοχές της Ναυπάκτου, όπου σύμφωνα με αυτοψία, τις καταγγελίες των κατοίκων, αλλά και την ομολογία στελεχών της Δημοτικής Αρχής και Δημοτικών Συμβούλων, πέφτουν για έτη ολόκληρα ακαθαρσίες. Οι εικόνες και τα πλάνα ήσαν αδιάψευστος μάρτυρας, των υπερχειλιστών αγωγών της παλαιάς αποχέτευσης, η οποία δε συνδέεται με τη νέα.

Για την καταλληλότητα των νερών

Σε ότι αφορά την καταλληλότητα των νερών στις θάλασσες της Ναυπάκτου, ουδέποτε αμφισβητήθηκε η καταλληλότητα τους από τους δημοσιογράφους του ομίλου. Πραγματοποιήθηκε όμως εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο είχε τη σφραγίδα του αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απ. Βανταράκη, σε σχέση με αποτελέσματα μέτρησης που παρήγγειλε η ΔΕΥΑΝ. Σημειώνουμε πως, το εν λόγω τμήμα του πανεπιστημίου προβαίνει συνεχώς σε δειγματοληψίες και αποτελέσματα, όπως αυτά που δημοσιεύθηκαν και στην εφημερίδα «Ναυπακτία». Το στοιχειοθετημένο ρεπορτάζ, σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, αναλύει τα τρωτά σημεία της πρώτης μέτρησης, ενώ παρατίθεται και η άποψη του κ. καθηγητή, σχετικά με τα νερά του Γριμπόβου.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας:

«Ωστόσο, οι συντάκτες της «Ναυπακτίας» έψαξαν επισταμένως το ζήτημα και από το ρεπορτάζ προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και ελλείμματα, σε σχέση με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του τμήματος Υγιεινής και της βιαστικής ανακοίνωσης αυτών από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπακτίας.

Πρώτον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Υγιεινής του Πανεπιστημίου, Απ. Βανταράκη, προκειμένου να αποδειχθεί η καταλληλότητα ή μη των θαλασσών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 3 μετρήσεις και όχι μία.

Δεύτερον, θα πρέπει να ερευνήσουμε το πότε πραγματοποιήθηκε η μέτρηση, τις καιρικές συνθήκες κτλ. Για παράδειγμα, η μέτρηση μπορεί να έγινε πρωί, ενώ τα λύματα στην περιοχή του Γριμπόβου να έπεσαν στη θάλασσα το μεσημέρι.

Τρίτον, γιατί πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις μόνο σε δύο παραλίες; Και όχι στον Πλατανίτη, στη Παλαιοπαναγιά κτκλ..

Τέταρτον, η εν λόγω μέτρηση δεν είναι ελεγκτική, δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκε από ελεγκτικό φορέα, όπως για παράδειγμα είναι η Διεύθυνσης Υγείας.

Πέμπτον, τα δείγματα εστάλησαν –όπως φαίνεται από το σχετικό έγγραφο της ΔΕΥΑΝ- από την υπεύθυνη της δειγματοληψίας και υπάλληλο της Επιχείρησης, Ξανθή Δημητρέλη. Άρα στο σημείο αυτό δημιουργούνται νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα το ότι η ΔΕΥΑΝ προέβη σε λήψη δείγματος νερού από όποια θαλάσσια περιοχή ήθελε ενδεχομένως και τα έστειλε προς ανάλυση. Πως μπορεί να ξέρει ο πολίτης αν το δείγμα από το Γρίμποβο δεν είναι της Ψανής ή και το αντίθετο; Δεν ξέρει ο πολίτης από ποιο μέρος ελήφθη το δέιγμα.

«Στα όρια το Γρίμποβο»

Έκτο και σημαντικότερο όλων. Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, τα νερά του Γριμπόβου βρίσκονται στο όριο καταλληλότητας, γεγονός που αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα της εν λόγω μέτρησης που παρήγγειλε η ΔΕΥΑΝ».

Στα δημοσιεύματα, περί «κίτρινου τύπου», «έλλειψη ενημέρωσης», «υποβολιμαία δημοσιεύματα», «εμμονικές παθογένειες» που μας καταλογίζουν τοπικά ΜΜΕ, απαντούμε με μόνιμη δουλειά, έρευνα και τεκμηριωμένη κριτική απέναντι σε κάθε είδους εξουσία. Χωρίς ποτέ να αποτελούμε «παπαγαλάκι» της εκάστοτε εξουσίας, πληροφορούμε με τεκμηριωμένα ρεπορτάζ τους πολίτες, τόσο στην τηλεόραση του Lepanto, όσο και στην εφημερίδα «Ναυπακτία», αλλά και στα άλλα μέσα του Ομίλου, Ραδιόφωνο Lepanto και www.lepantortv.gr.

Απέναντι σε αντισυναδελφικές, κακοπροαίρετες και ασύντακτες δημοσιεύσεις απαντούμε με τα πεπραγμένα και τις αποκαλύψεις μας. Ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός της Ναυπάκτου και η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της πόλης, μόνο οίκτο μπορούν να αισθανθούν για μέσα ενημέρωσης που απαρτίζονται από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τη δημοσιογραφία, φυτοζωούν και «θρέφονται» από την «αγάπη» που δείχνουν προς την εκάστοτε τοπική ηγεσία.

Το όφελος των πολιτών της Ναυπακτίας απαιτεί καθαρή ενημέρωση, με πλήρη και εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ. Οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες μας δίνουν εμπράκτως τη δύναμη να συνεχίζουμε.

Περαιτέρω απαντήσεις θα δοθούν μέσω της Δικαστικής οδού και των συλλογικών οργάνων του κλάδου μας.

Έχει διαβαστεί 2164 φορές