Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ο Γ. Κατρούγκαλος στο Lepanto - «Συμφωνία ‘πακέτο’ και έναντι όλων»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ο Γ. Κατρούγκαλος στο Lepanto - «Συμφωνία ‘πακέτο’ και έναντι όλων»

από Αλέξανδρος Κογκόλης

Η θέση της Ελλάδας για το όνομα της ΠΓΔΜ

«Η συμφωνία που ευελπιστούμε να επιτευχθεί, δεν θα περιορίζεται στο όνομα, θα είναι μια συμφωνία «πακέτο», δήλωσε στην τηλεόραση του Lepanto, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα.

«Θέλουμε να βρεθεί μία λύση, ώστε το ζήτημα να μη μείνει όπως είναι εδώ και 25 χρόνια. Εάν δεν πράξουμε κάτι, το όνομα «Μακεδονία» θα μονιμοποιηθεί, αφού έτσι ονομάζουν το γειτονικό κράτος, σε όλες τους τις συναντήσεις και συναλλαγές, τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και εκτός της γηραιάς Ηπείρου.

Πρέπει να είμαστε η ηγετική δύναμη που δημιουργεί σταθερότητα στην Ευρώπη. Η λύση να είναι εθνικά συμφέρουσα και να ξεχωρίζει τη γειτονική χώρα από την ιστορική ελληνική Μακεδονία, ώστε να μην της επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού. Να ισχύει έναντι όλων και να φύγουν από το τραπέζι πολλά από τα θέματα αλυτρωτισμού, κάτι που ισχύει και για τις δύο πλευρές. Επιπροσθέτως, η συμφωνία «πακέτο» θα πρέπει να πάρει τη μορφή διεθνούς συνθήκης ώστε να είναι και νομικά δεσμευτική», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη της συμφωνίας. Το γρηγορότερο, το καλύτερο».

«Να πατήσουμε πάνω στην ενδιάμεση συμφωνία»

«Η ενδιάμεση συμφωνία έχει λύσει πολλά ζητήματα αλυτρωτισμού. Θα πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή, που προφανώς θα τερματιστεί με τη συμφωνία «πακέτο», ώστε να εξαντλήσουμε όλα τα θέματα αλυτρωτισμού που έχουν μείνει και αφορούν τη γείτονα, όπως για παράδειγμα η σημαία και τα σύμβολα».

Για τον Π. Καμμένο

«Η συμφωνία «πακέτο», εάν έρθει, θα έχει ευρύτερη συμφωνία στη Βουλή. Με τον κ. Καμμένο έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά προς τιμή του, όπως δήλωσε, εμπιστεύεται τις διαπραγματεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών και δεν θα γίνει Σαμαράς».

Έχει διαβαστεί 1525 φορές