Greek

Σύνδεση

Αρχική Ειδήσεις Τοπικά 10 οφέλη του κεφίρ για την υγεία μας!
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.Το κατάλαβα
http://lepantortv.gr/inner.php/ajax

10 οφέλη του κεφίρ για την υγεία μας!

print
email
από Αλέξανδρος Κογκόλης
10 οφέλη του κεφίρ για την υγεία μας!

Της Νατάσας Τρουμπούκη - Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το υπέροχο γαλακτοκομικό ποτό με γεύση παρόμοια με γιαούρτι, αλλά με υφή πιο κοντά στο γάλα που προσφέρει ένα εξαιρετικό διατροφικό προφίλ. Πιθανόν να έχετε ακούσει για το κεφίρ, αλλά ίσως δεν έχετε ακούσει για το τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το νόστιμο, θρεπτικό ποτό. Παρακάτω είναι δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το κεφίρ.

1. Όλα ξεκινούν με τα σιτηρά!

Η παραγωγή κεφίρ ξεκινά όλα με κόκκους κεφίρ, οι οποίοι, παρά το όνομά τους, δεν είναι στην πραγματικότητα ένα είδος σπόρων δημητριακών, όπως θα σκέφτεστε. Οι σπόροι από κεφίρ είναι μικροί, ελαστικοί που έχουν μια ζελατινοειδής υφή και χρησιμοποιούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης κατά τη λήψη κεφίρ γάλακτος. Αυτά τα λαστιχένια κομμάτια είναι πραγματικά μάζες ζωντανών προβιοτικών βακτηρίων. Τα κομμάτια είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία περισσοτέρων υγιών βακτηρίων του εντέρου που θέλουμε.

2. Έχει δισεκατομμύρια προβιοτικά!

Το κεφίρ είναι μια πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι φιλικά προς το έντερο βακτήρια που εμφανίζονται φυσικά στο σώμα μας. Αυτά τα ζωντανά βακτήρια να βοηθήσουν να σταματήσουν την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύουν από όλα τα είδη των μικροβίων και της ασθένειας. Το γιαούρτι είναι ίσως η πιο γνωστή πηγή των υγιών προβιοτικών βακτηρίων. Ωστόσο, το κεφίρ περιέχει στην πραγματικότητα τρεις φορές περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι.

3. Είναι υψηλή πηγή ασβεστίου!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες. Ενώ τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστό ότι είναι καλές πηγές ασβεστίου, το κεφίρ δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε 175 γραμμάρια κεφίρ περιέχει περίπου 20 % της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων με μια μερίδα κεφίρ σημαίνει ότι θα πάρετε όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και υγιή προβιοτικά βακτήρια.

4. Οι 2 τύποι κεφίρ!

Υπάρχουν 2 τύποι κεφίρ διαθέσιμοι: το κεφίρ γάλακτος και το κεφίρ νερού. Το κεφίρ από γάλα είναι κατασκευασμένο από γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλατα μη γαλακτοκομικών (όπως το γάλα καρύδας) και το κεφίρ από νερό είναι κατασκευασμένο από νερό. Το κεφίρ από νερό δεν είναι παχύ όπως τ6ο κεφίρ από γάλα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος είναι σπουδαίος για ανθρώπους που θέλουν τα οφέλη των προβιοτικών βακτηρίων στο κεφίρ, αλλά είναι ευαίσθητοι σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε επίσης να βρείτε το κεφίρ νερού που γίνεται από το νερό καρύδας ή τους χυμούς φρούτων.

5. Είναι γεμάτο πρωτεΐνες!

Το να πάρουμε αρκετή πρωτεΐνη είναι κάτι που πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε από την άποψη της καθημερινής διατροφής και οι άνθρωποι αναζητούν πολλές φορές πηγές

πρωτεϊνών χωρίς κρέας για να ενσωματώσουν στην υγιεινή διατροφή τους . Ευτυχώς , το κεφίρ είναι μια σπουδαία πηγή χαμηλής θερμιδικής αξίας πρωτεϊνών και 1 φλιτζάνι ολόκληρο κεφίρ γάλακτος περιέχει περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 100 θερμίδων . Προσθέτοντας μια μερίδα κεφίρ με συνταγή για smoothie το πρωί θα σας βοηθήσει να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα .

6. Βοηθάει με πεπτικά προβλήματα!

Υπάρχουν πολλές έρευνες ακόμη σε εξέλιξη που εξετάζουν τα οφέλη των προβιοτικών. Ένα πλεονέκτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα υγιή βακτήρια είναι σε θέση να βοηθήσουν με την πέψη και άλλα γαστροοισοφαγικά θέματα. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του φουσκώματος, των κραμπών, των αερίων, και της διάρροιας, τα οποία μπορεί να είναι παρενέργειες από τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι μόνο για να σκοτώσουν τα κακά, αλλά και τα καλά βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Να πάρετε τα προβιοτικά από πηγές τροφίμων όπως το κεφίρ, που βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του πεπτικού συστήματος στο σώμα μας.

7. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι!

Το κεφίρ είναι ευρέως διαθέσιμο σήμερα και μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, είναι πραγματικά εύκολο να φτιάξετε το δικό σας κεφίρ στο σπίτι χρησιμοποιώντας μόνο μερικά απαραίτητα συστατικά. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεστε είναι λίγο γάλα, ένα μεγάλο καθαρό βάζο, ένα λεπτό σουρωτήρι, ένα ξύλινο κουτάλι και μερικά δημητριακά κεφίρ. Μετά από αυτό είναι τόσο εύκολο και με τρία απλά βήματα μπορείτε να έχετε το δικό σας σπιτικό ρόφημα κεφίρ.

8. Το κεφίρ μας χαλαρώνει!

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι την υπνηλία που μας πιάνει μετά από ένα γεύμα. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην κατανάλωση κοτόπουλου, το οποίο περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συνήθως μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία ή χαλαρότητα. Αυτό το ίδιο αμινοξύ βρίσκεται και στο κεφίρ.

9. Είναι σπουδαία πηγή του συμπλέγματος των βιταμινών Β!

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και τη βέλτιστη σωματική λειτουργία, αλλά το ξέρατε ότι το κεφίρ περιέχει αρκετές σημαντικές βιταμίνες Β, εκτός από όλα αυτά τα άλλα καλά πράγματα; Το κεφίρ περιέχει βιταμίνη Β12, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος μας, καθώς και το σχηματισμό του αίματος. Το κεφίρ περιέχει επίσης βιταμίνη Β1, γνωστή και ως θειαμίνη. Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα είδη των διαταραχών και των αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία, ιδίως εκείνων που αφορούν το νευρικό μας σύστημα.

10. Μπορείτε να γίνεται δημιουργικοί!

Με το κεφίρ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν όρια. Χρησιμοποιώντας την ίδια βασική συνταγή μπορείτε να κάνετε όλα τα είδη σκευασμάτων που έχουν υποστεί ζύμωση. Απλά προσέξτε για τα αρωματισμένα εμπορικά σήματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και να οδηγούν σε περιττές θερμίδες. Το νερό μπορεί να είναι από απλό νερό, νερό καρύδας, ή ακόμη και χυμό φρούτου. Μπορείτε επίσης να κάνετε κεφίρ με γεύση φρούτων προσθέτοντας φρούτα και άλλες αρωματικές ουσίες κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας «ωρίμανσης», το στάδιο όπου οι κόκκοι είναι τεταμένοι προς τα έξω. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

 

Έχει διαβαστεί 387 φορές

Διαμοιρασμός σε Κοινωνικά Δίκτυα: