Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ν. Τζανάκος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με το θαλάσσιο μέτωπο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ν. Τζανάκος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με το θαλάσσιο μέτωπο

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Ν. Τζανάκος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με το θαλάσσιο μέτωπο

Ανακοίνωση

Πρόωρους θεωρεί τους πανηγυρισμούς για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πάτρα: η δική μας πόλη" και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος, επισημαινοντας ότι απομένουν ακόμα δύο καθοριστικά βήματα. Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρει:

"Έχουμε επισημάνει εξαρχής και καταγράφεται στα θετικά της σημερινής κυβέρνησης, το ότι ξεκίνησε την διαδικασία για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο και τους πολίτες της πόλης και για πρώτη φορά διαφαίνεται τόσο καθαρά πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Χρειάζεται προσοχή όμως. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα!

Η διάθεση να πανηγυρίσουν πρώτοι, παρέσυρε τη Διοίκηση του ΟΛΠΑ (η οποία πράγματι έχει συμβάλει σημαντικά) και στη συνέχεια τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόωρους πανηγυρισμούς και υπερβολές. Δίνουν την εντύπωση πως το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του Δήμου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Επισημαίνουμε πως αυτό το οποίο συνέβη με την δημοσίευση στο ΦΕΚ, αφορά τον αποχαρακτηρισμό τμήματος του θαλασσίου μετώπου από λιμενική ζώνη και αποτελεί προς το παρόν, μια «εσωτερική» διαδικασία «χρήσης χώρων» της Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία δεν επιφέρει από μόνη της καμία αλλαγή, στο «ιδιοκτησιακό» η «παραχωρημένο» στον ΟΛΠΑ, θαλάσσιο μέτωπο. Αποτελεί βέβαια δυνητικό προαπαιτούμενο, αλλά από μόνο του δεν έχει τα αποτελέσματα τα οποία ανακοινώθηκαν στον τύπο. Έχει ξανασυμβεί εξάλλου άλλες δυο φορές τουλάχιστον. Είναι χαρακτηριστικό πως τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, υπογράφει ο «τοπικός» γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μακάρι να τελείωνε το θέμα με μια υπογραφή ενός ανωτέρου υπαλλήλου της κυβέρνησης!

Να θυμίσουμε πως εδώ και 11 χρόνια επισημαίνουμε, πως για να γίνει πράξη το όραμα και η ομόφωνη διεκδίκηση της πόλης, είναι αναγκαία δύο κυρίαρχα βήματα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ είναι η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης του 2001, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης (μην το ξεχνάμε) Εταιρείας ΟΛΠΑ. Με τη σύμβαση αυτή, έχει παραχωρηθεί για χρήση και εκμετάλλευση, μέχρι το 2042, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, από τον ποταμό Γλαύκο περίπου, έως τον ποταμό Μείλιχο. Για να μειωθεί έστω και κατά ένα μέτρο αυτή η παραχώρηση, είναι αναγκαία η τροποποίηση εκείνης της Σύμβασης. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα και για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται, όπως και στην αρχική σύμβαση, αποφάσεις Δ.Σ., Γ.Σ., αποφάσεις Υπουργείων, υπογραφή τροποποιητικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Ναυτιλίας και ΟΛΠΑ, πιθανότατα δε και από το ΤΑΙΠΕΔ και δημοσιεύσεις σε ΦΕΚ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΕΚΚΡΕΜΕΙ.

Μετά τη διαδικασία αυτή, το ακίνητο των 270 στρ. «επανέρχεται» στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου, απαλλαγμένο από το βάρος της παραχώρησης του στην Ανώνυμη Εταιρεία ΟΛΠΑ.

Τότε ακολουθεί το ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) καλεί το Δήμο Πατρέων και συμφωνούν στην υπογραφή Οριστικής Σύμβασης Παραχώρησης, στην οποία περιέχεται το όλον ή τμήμα του θαλασσίου μετώπου, που σε πρώτη φάση έχει αποχαρακτηριστεί από λιμενική ζώνη και σε δεύτερη έχει επανέλθει καθαρό στο Ελληνικό Δημόσιο. ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΙ.

Από τα παραπάνω είναι φανερό, πως όσο και να είναι κάποιος πεισμένος για την πρόθεση της κυβέρνησης, δεν δικαιούται να εφησυχάζει, αφού ακόμα είναι σε εκκρεμότητα τα δυο προαναφερόμενα, κυρίαρχα, ουσιαστικά και καθοριστικά βήματα.

Τα πιο δύσκολα βήματα είναι μπροστά μας!!

Είναι στο χέρι της σημερινής κυβέρνησης, να κάνει εύκολο, εκείνο ακριβώς που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες!

Η εγρήγορση όμως της πόλης, δεν πρέπει και δεν θα σταματήσει, παρά μόνο όταν πέσουν και οι τελευταίες υπογραφές.

Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται!

Οι πανηγυρισμοί μπορούν να περιμένουν τη σειρά τους!"

 

Έχει διαβαστεί 1529 φορές