Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ζάκυνθος: «Εφικτή η λειτουργία των χειρουργείων»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ζάκυνθος: «Εφικτή η λειτουργία των χειρουργείων»

από Lepanto RTV
Ζάκυνθος: «Εφικτή η λειτουργία των χειρουργείων»

Τι δηλώνει η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας

Στο συμπέρασμα ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου είναι εφικτή και ασφαλής, κατέληξε η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας που μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο για να ελέγξει τις προϋποθέσεις για το «άνοιγμα» των χειρουργικών αιθουσών. Κατόπιν τούτου, το υπουργείο με ανακοίνωσή του «καλεί όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζομένους του νοσοκομείου Ζακύνθου και ειδικά τους ιατρούς, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη, αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους».

Η επιτροπή με μέλη την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεωργία Γερολουκά Κωστοπαναγιώτου, την επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ παθολόγο λοιμωξιολόγο Γαρυφαλλιά Πουλάκου και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών Παύλο Μπούργαλη, μετέβη την περασμένη Πέμπτη στη Ζάκυνθο για να ελέγξει τα χειρουργεία, μετά και τα περιστατικά άρνησης χειρουργών του νοσοκομείου να διενεργήσουν επεμβάσεις με τη χρήση του κεντρικού δικτύου αερίων, επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι αρχές Δεκεμβρίου 2016 τα χειρουργεία έκλεισαν, καθώς είχαν καταγραφεί μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς (ένας εκ των οποίων κατέληξε), ενώ τα αίτια ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχθηκαν επιτοπίως η ετοιμότητα του νοσοκομείου και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των χειρουργείων, αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο εκθέσεων των προηγούμενων επιτροπών κι αφού τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με εργαζομένους του νοσοκομείου. «Με βάση τον γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικώς και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και τα πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου, όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα», αναφέρεται στο πόρισμα.

Οπως επισημαίνεται, η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων επιβεβαιώνεται από τους ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν στα δίκτυα ιατρικών αερίων και χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών των συστοιχιών εφεδρικών κυλίνδρων και του μηχανοστασίου, στο σύστημα κλιματισμού, στους κλίβανους αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων και στα νέα μηχανήματα αναισθησίας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι μικροβιολογικοί και λοιμωξιολογικοί έλεγχοι και αντικαταστάθηκαν όλοι οι προ των συμβάντων φαρμακευτικοί παράγοντες και τα αναλώσιμα υλικά.

ΑΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Άμεση επανεκκίνηση των χειρουργείων στη  Ζάκυνθο  σύμφωνα με τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων, της ΠΟΕΔΗΝ και της τοπικής κοινωνίας για  τα χειρουργεία του νοσοκομείου της Ζακύνθου.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης και στοχοποίησης του ιατρικού προσωπικού και εργαζομένων του νοσοκομείου, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, την ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ζητούμε την άμεση ανάκληση των τιμωρητικών  μετακινήσεων  σε άλλα νοσοκομεία και την αναστολή της χορήγησης υποχρεωτικών αδειών σε γιατρούς κι εργαζόμενους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συνυπογράφει το ομόφωνο κοινό ψήφισμα των φορέων της Ζακύνθου και καλεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σταματήσει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων σύμφωνα με τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και των εργαζομένων του νοσοκομείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους, το οποίο και είναι απαίτηση των φορέων του νησιού.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης του Συνδικαλιστικού κινήματος και την στοχοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ που με τρόπο αποφασιστικό ανέδειξε και στήριξε τον αγώνα των γιατρών και εργαζομένων ενάντια στον αυταρχισμό της Διοίκησης, της ΥΠΕ και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη.

Καταγγέλλουμε τις απειλές του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονή προς τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, για μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του, επειδή από την πρώτη στιγμή αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες και τις μεθοδεύσεις στο θέμα των χειρουργείων της Ζακύνθου και διεκδικεί την απόδοση των ευθυνών με αδιάβλητο τρόπο εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Ακολουθεί το ψήφισμα των φορέων

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Εμείς  οι εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, παραγωγικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης  ενημερωθήκαμε  σήμερα με αξιοπιστία από την  Επιστημονική  Κοινότητα του νοσοκομείου μας σχετικά με το πρόβλημα της από πενταμήνου  μη λειτουργίας των χειρουργείων στο νοσοκομείο μας.

 Δηλώνουμε την απαίτησή μας να ανοίξουν από σήμερα  (αν είναι δυνατόν) τα χειρουργεία στην Ζάκυνθο, με τρόπο  όμως ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλά και η ελαχιστοποίηση  της  πιθανότητας ανάλογο συμβάν να ξανασυμβεί.

Προτείνουμε να εφαρμοστούν αυστηρά οι προτάσεις του  Επιστημονικού Συμβουλίου  για ασφαλή και προοδευτική επανεκκίνηση των χειρουργείων με την παροχή των αναισθησιολογικών αερίων απευθείας από τις φιάλες δίπλα στον ασθενή και για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, ώστε  να εμπεδωθεί προοδευτικά ξανά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το νοσοκομείο μας.

Έτσι  τα χειρουργεία μπορούν να ανοίξουν από αύριο το πρωί.

Πηγή: Καθημερινή

Έχει διαβαστεί 1413 φορές