Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας για το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας για το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων

από Lepanto RTV

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση

Το πρόβλημα των απορριμμάτων ούτε καινούργιο είναι, ούτε ξαφνικά προέκυψε. Το σημερινό χάλι και αδιέξοδο σε όλο το νομό είναι συνειδητή επιλογή, λόγω συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθηθήκαν όλα αυτά τα χρόνια. Στη Μάνη τα σκουπίδια πλημμυρίζουν τους δρόμους ή τα κρύβουνε όπως - όπως για να μην τα δουν οι τουρίστες, στους δήμους Πύλου-Νεστορος, Τριφυλλίας, Οιχαλίας και στο Δ. Μεσσήνης υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις χωματερές που εναποθέτουν τα σκουπίδια (μικροφωτιές, έντονη δυσοσμία, δέματα που ταξιδεύουν «κρυφά», νέες χωματερές, επιβάρυνση των ΧΑΔΑ, κ.λ.π.) και στη Καλαμάτα το σύστημα της αποκομιδής λειτουργεί στο κόκκινο (θάψιμο ενός μέρους των σκουπιδιών).
 


Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι δημοτικές αρχές. Τόσα χρόνια ή «έκρυβαν» το πρόβλημα (ανεξέλεγκτες χωματερές, ΧΑΔΑ, εργολάβοι κ.α) ή μας πρόβαλαν το «μπαμπούλα» των προστίμων της ΕΕ και προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση για να πούμε και ευχαριστώ που δεν ήταν τα σκουπίδια στους δρόμους. Σε όλη αυτή την κατάσταση κάποιοι έβγαλαν τεράστια κέρδη, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν χρυσάφι τα σκουπίδια, το περιβάλλον είναι μόνιμο θύμα αυτών των επιλογών, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή όσο και στη διαλογή δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες και με πεπαλαιώμενα μηχανήματα.
Σε αυτή τη κατάσταση που οι ίδιοι διαμόρφωσαν έρχεται να προστεθεί το ΣΔΙΤ Περιφέρειας, Κυβέρνησης και η πρόσφατη απόφαση του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων). Όπως λέει και το τραγούδι «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο». Φέρνουν ως απάντηση στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση την συμφωνία με τη ΤΕΡΝΑ με άλλο όνομα, της βάζουν άλλο μανδύα μήπως και κρυφτούν.
Το ΣΔΙΤ με τη μία ή την άλλη μορφή θα φέρει τεράστια επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα μέσω της κατακόρυφης αύξησης των δημοτικών τελών και επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσα από τη καύση , τις ανοιχτές χωματερές που ουσιαστικά θα δημιουργηθούν κ.α. Τα περί ενδιάμεσης διαχείρισης που μπορεί να κάνει κάθε δήμος μόνος του (ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν) είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες αφού αργά ή γρήγορα οι όποιες εγκαταστάσεις θα πάνε προίκα στη Τερνα.

Οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας συμφώνησαν όλοι στο ΦΟΔΣΑ παρά τους κατά καιρούς λεκτικούς λεονταρισμούς ορισμένοι από αυτούς το έπαιζαν «βασιλικότεροι του βασιλέως» σε σχέση με τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για να είναι καλά παιδιά στο κόμμα τους ή για να πάρουν καμιά χρηματοδότηση για κάνα έργο.

Εκεί όμως που έχουμε πραγματικά μία ακόμα αναδίπλωση και μια σκόπιμη πολυγλωσσία είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν βγει κυβέρνηση ήταν λάβρος ενάντια στη σύμβαση με τη ΤΕΡΝΑ και δήλωνε πως θα τη καταργούσε (όπως «κατάργησε» τα μνημόνια, τις μειώσεις μισθών, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, και όλα τα υπόλοιπα). Μετά υποτίθεται έκανε «σκληρή» διαπραγμάτευση για να φέρει τελικά την ίδια λύση πανηγυρίζοντας μαζί με την πλειοψηφία της διοίκησης της περιφέρειας. Η σκόπιμη πολυγλωσσία που έχουν τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τα στελέχη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια και Δήμους της Μεσσηνίας γίνεται με γνώμονα πως θα σερβιριστεί πιο εύκολά το ξαναζεσταμένο φαγητό της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δηάδή της ιδιωτικοποίησης. Εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για αυτή τη μεταστροφή, συνολικότερα του ΣΥΡΙΖΑ και χρειάζεται και από αυτή του τη στάση οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Πρόκειται για ένα κόμμα που ήρθε για να βγάλει τη «βρώμικη δουλειά» που δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι και αυτό επιβεβαιώνεται και στο ζήτημα των σκουπιδιών που τα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι αμύθητα.
Ο λαός να δει τη στάση των κομμουνιστών μέσα και έξω από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας. Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρά, το πάλεψε έγκαιρα, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν στο νομό (Μαραθόλακκα, Καλλιρόη, Γαργαλιάνοι, Πύλο κ.λ.π.). Με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις το ΚΚΕ έχει τη μοναδική φιλολαϊκή πρόταση ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ. Αυτή η λύση προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με το κεφάλαιο (ΤΕΡΝΑ κ.λ.π.) και την ΕΕ που επιβάλλει τέτοιες λύσεις.

Η μόνη λύση είναι η εξής:
1. Κεντρικός εθνικός σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών
2. Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
3. Επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά. Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και των παράνομων χωματερών.
4. Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ.
5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Έχει διαβαστεί 1612 φορές