Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ανεμβολίαστοι από σήμερα όσοι άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ανεμβολίαστοι από σήμερα όσοι άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ανεμβολίαστοι από σήμερα όσοι άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση

Δείτε τί ισχύει

Σαν ανεμβολίαστοι θα λογίζονται από τη Δευτέρα όσοι πολίτες άνω των 60 ετών και εφόσον έχει παρέλθει ένα επτάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους, δεν έχουν κάνει την τρίτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν τους ίδιους ακριβώς περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, εργασία κλπ.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που δεν κάνουν την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει 7μηνο, στην πραγματικότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Έχουν δηλαδή τους περιορισμούς που έχουν και οι ανεμβολίαστοι».

Η λήξη του πιστοποιητικού των πολιτών άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, σημαίνει πρακτικά rapid test δύο φορές την εβδομάδα για να προσέλθουν στην εργασία τους αλλά και αντίστοιχα τεστ για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα ή να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, τρένο ή πλοίο.

Από τις 16 Ιανουαρίου μπαίνει σε εφαρμογή και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των άνω των 60 με ποινή για όσους συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται 100 ευρώ κάθε μήνα. Το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Έχει διαβαστεί 705 φορές