Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΥθέρμανση ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΥθέρμανση ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΥθέρμανση ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Μάθε πρώτος όσα πρέπει να γνωρίζεις...

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα myθερμανση για την υποβολή των αιτήσεων για το Επίδομα θέρμανσης 2023-2024 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 8 Δεκεμβρίου. 

Δεν αρκεί όμως μόνο υποβολή της αίτησης για να πληρωθεί ο δικαιούχος το επίδομα θέρμανσης. Τι θα πρέπει να προσέξετε για να το λάβετε θα αναλύσουμε παρακάτω:

1. Οι επιδοτούμενες μορφές καυσίμων είναι μόνο τα παρακάτω:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

* Σε ότι αφορά επίδομα ρεύματος οι αιτήσεις θα γίνουν στην ίδια εφαρμογή,  αλλά αφού κλείσουν οι αιτήσεις για τα υπόλοιπα είδη καυσίμων, δηλαδή από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου. 

Τι ισχύει για τα καυσόξυλα

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Στο αρχείο που θα βρείτε παρακάτω, δίπλα στη στήλη " Συντελεστής ανά οικισμό" αναφέρεται, αν ο οικισμός είναι επιλέξιμος για Καυσόξυλα/Πελλετ.

Κατ' εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024.

2. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΙΤΗΣΗ

Αίτηση γίνεται στο παρακάτω σύνδεσμο επιλέγοντας την πρώτη καρτέλα ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΣ

www.aade.gr/mythermansi

Ημερομηνίες για τις αιτήσεις στο myθερμανση

  • άνοιγμα της εφαρμογής myθερμανση 7 Νοέμβριου
  • καταλυτική ημερομηνία αιτήσεων 8 Δεκέμβριου

3. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα:

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις (3) δόσεις ως εξής:

  • Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

4. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:

  • για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024. 
  • Η καταχώριση παραστατικών γίνεται στην ίδια εφαρμογή, που έγινε η υποβολή της αίτησης, αλλά στην δεύτερη καρτέλα αυτή των ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, σε αυτή τη περίπτωση η καταχώρηση των παραστατικών αγοράς γίνεται από τον πρατηριούχο στο δικό του σύστημα. Θα χρειαστείτε μόνο το αριθμό παροχής της κατοικίας που δηλώθηκε στην αίτηση και το ΑΦΜ του αιτούντα.

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Ο ΑΙΤΟΥΝΤΑΣ

Αν έγγαμο ζευγάρι η με σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλει αίτηση με κωδικούς taxis της συζύγου. ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ, αρκεί φυσικά εκείνος μέσα στο δικο του λογαριασμό MyΑΑΔΕ να έχει καταχωρημένο αριθμό λογαριασμού που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ η σε περίπτωση συνδικαιουχων, να είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΩΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ.

Τι να προσέξουμε ιδιαίτερα

1). Για να εισπράξει ο δικαιούχος το επίδομα θέρμανσης πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα οποιαδήποτε παραστατικά η σύνδεση της παροχής θέρμανσης μου ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ/ΑΙΤΟΥΝΤΑ

Παράδειγμα: Αν μισθώνω κατοικία και έχω αέριο πρέπει απαραίτητα η σύνδεση αερίου να είναι στο όνομα ΜΟΥ(μισθωτής) και όχι στου εκμισθωτή μου (ιδιοκτήτη).


2). ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η ΑΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Η ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ (αυτή που κάνει ο διαχειριστής) ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ 


Ποιοι παίρνουν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης 

Το 50% των χρημάτων του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σαν προκαταβολή σε όσους είχαν πάρει το επίδομα θέρμανσης την χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Σημαντικό να αναφέρουμε πώς οι δικαιούχοι, που έλαβαν πέρυσι το επίδομα, θα λάβουν το ίδιο πόσο με πέρυσι προκαταβολικά μέχρι 22 Δεκεμβρίου.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο.

Όσοι πέρυσι έλαβαν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης καθώς απέρριψαν ως καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής. Το ποσό που θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με την παρούσα θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

Έχει διαβαστεί 154 φορές