Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αυγά: Κάνουν τελικά κακό στην καρδιά και την χοληστερίνη;
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αυγά: Κάνουν τελικά κακό στην καρδιά και την χοληστερίνη;

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Αυγά: Κάνουν τελικά κακό στην καρδιά και την χοληστερίνη;

Τι λένε οι νέες έρευνες πόσα πρέπει να τρώμε

Ο Dr. Jeremy London, καρδιοχειρουργός από τη Σαβάνα της Τζόρτζια, έθεσε αυτό το ερώτημα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απάντησή του ίσως εκπλήξει κάποιους.
Ο London δήλωσε στο Fox News Digital ότι «τα αυγά απέκτησαν πολύ κακή φήμη» με τα χρόνια, κυρίως επειδή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) «ήταν πολύ αυστηρή» με τα αυγά, θεωρώντας τα ως κακή διατροφική επιλογή και κίνδυνο για την καρδιά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο London, «αυτή η άποψη άλλαξε σημαντικά» το 2015, επειδή τα δεδομένα «δεν υποστήριξαν αυτή την υπόθεση».«Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τη συνολική χοληστερόλη μας τόσο όσο νομίζαμε», εξήγησε.

Η θρεπτική αξία των αυγών – Πόσα αυγά μπορώ να τρώω κάθε μέρα
Τα αυγά είναι ένα «φυσικό προϊόν» και «μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης», σύμφωνα με τον London.

Ένα κανονικό αυγό περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ είναι επίσης «γεμάτο με μέταλλα» και «μικροθρεπτικά συστατικά» όπως βιταμίνη D, βιταμίνη B12, σελήνιο και χολίνη, όπως σημείωσε.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα αυγά δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο πίστευαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80», τόνισε ο London.

«Σήμερα θεωρούνται μια πολύ καλή διατροφική επιλογή για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, που έχει έδρα στο Ντάλας του Τέξας, δήλωσε στο Fox News Digital ότι ένα ολόκληρο αυγό την ημέρα μπορεί να ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή για ενήλικες με καλή υγεία, ενώ δύο αυγά καθημερινά είναι αποδεκτά για υγιείς ηλικιωμένους με φυσιολογική χοληστερόλη.

Στο βίντεό του, ο London τόνισε ότι είναι «δύσκολο να μελετηθεί ένα μεμονωμένο τρόφιμο» και ότι είναι «κρίσιμο να κατανοήσουμε τη συνολική διατροφή» ενός ατόμου.
Είμαστε ό,τι τρώμε
Όσον αφορά τον τύπο των αυγών που καταναλώνονται, ο London πιστεύει ότι υπάρχει «κάποιο πλεονέκτημα» στην κατανάλωση αυγών από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό έχει επίδραση, γιατί, όπως ισχύει και για εμάς, “είμαστε ό,τι τρώμε”, έτσι και τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα κοτόπουλα είναι οι δομικοί λίθοι των αυγών που παράγουν», εξήγησε.

Όσον αφορά το αν ο κρόκος ή το ασπράδι είναι καλύτερο για την καρδιά, «η πλειονότητα της διατροφικής αξίας προέρχεται από τον κρόκο», ανέφερε ο London.

«Χρησιμοποιώ δύο αυγά και προσθέτω λίγο ασπράδι για να αυξήσω τον όγκο και την πρωτεΐνη», επισημαίνει ο London.

«Θέλω τη θρεπτική αξία του κρόκου, αλλά μου αρέσει και η επιπλέον πρωτεΐνη, καθώς στηρίζομαι πολύ στην πρωτεΐνη στη διατροφή μου».

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο London τόνισε ότι η κατανάλωση αυγών είναι προσωπική επιλογή.

Ολοκλήρωσε το βίντεό του με το εξής μήνυμα προς τους ακολούθους του:

«Ακούστε το σώμα σας, παρακολουθήστε τους βιοδείκτες σας και δημιουργήστε ένα διατροφικό πλάνο που είναι απολύτως κατάλληλο για εσάς»

Το άρθρο συνοπτικά
Η αλλαγή στην άποψη για τα αυγά: Σύμφωνα με τον Dr. Jeremy London, η διατροφική χοληστερόλη των αυγών έχει μικρή επίδραση στη συνολική χοληστερόλη, και πλέον θεωρούνται υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με μέτρο.
Θρεπτική αξία: Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες (D, B12), σελήνιο, και χολίνη. Ο κρόκος αποτελεί την κύρια πηγή θρεπτικών στοιχείων, ενώ ο συνδυασμός κρόκου και ασπραδιού παρέχει επιπλέον πρωτεΐνη.
Επιλογή αυγών: Τα αυγά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ενδέχεται να είναι πιο υγιεινά, καθώς επηρεάζονται από τη διατροφή των κοτόπουλων.
Προσωπική προσέγγιση: Ο London προτείνει να ακούμε το σώμα μας, να παρακολουθούμε βιοδείκτες και να ακολουθούμε διατροφή που ταιριάζει στις προσωπικές μας ανάγκες.

Πηγή: patrasevents
Έχει διαβαστεί 298 φορές



  •