Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΓΣΕΕ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΓΣΕΕ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΓΣΕΕ

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει...

Σε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων οι οποίες θα κορυφωθούν με Γενική Πανελλαδική Απεργία, προχωρά το επόμενο διάστημα η ΓΣΕΕ με στόχο την άσκηση πίεσης στην Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Η Συνομοσπονδία, με δεδομένο το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, αποφάσισε σε συνεδρίαση της Ολομέλειάς της να πραγματοποιήσει δράσεις με ορίζοντα 3 έως 4 μηνών κατά βάση σε τοπικό επίπεδο, ώστε να επικοινωνήσει στους εργαζόμενους σ' όλη την επικράτεια τη σύνδεση της ακρίβειας με την αναγκαιότητα για αυξήσεις των μισθών και επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενικότερα του μηχανισμού που τις συνοδεύει.

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με κεντρική πανελλαδική κινητοποίηση και Γενική Απεργία, η οποία θα συνδεθεί γενικότερα με τα προβλήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας, μετέχει σήμερα και στη μεγάλη πανευρωπαϊκή πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων στις Βρυξέλλες.

Η διαδήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας για μία «δίκαιη συμφωνία με τους εργαζόμενους» γίνεται τη στιγμή που υπουργοί και ευρωβουλευτές διαπραγματεύονται τη «νέα μεταρρύθμιση» των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που θα επαναφέρει σκληρή λιτότητα.

Έτσι, κράτη μέλη με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειώνουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους μισθούς, μείωση των δημόσιων υπηρεσιών και την αδυναμία των περισσότερων χωρών να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των κοινωνικών και κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες ακολουθούν την αναστολή των ρυθμίσεων του 2020, που επέτρεψαν την «αδρανοποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Αναλυτικά, η ΓΣΕΕ μαζί με Συνομοσπονδίες και Συνδικάτα από όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν με αιτήματα:

• Κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης που θέτουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από την επιβολή αυθαίρετων ορίων, όπως μέσω ενός "χρυσού κανόνα" για τις δημόσιες επενδύσεις, ο οποίος εξαιρεί επενδύσεις για τους κοινωνικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ καθώς και για τις δίκαιες μεταβάσεις.

• Τη διατήρηση των πετυχημένων μηχανισμών αλληλεγγύης της ΕΕ που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία θα πρέπει να μονιμοποιηθεί για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στις επενδύσεις.

• Την παράταση κατά ένα έτος της γενικής ρήτρας παρέκκλισης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να επιτευχθεί η βιώσιμη μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

• Πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση δίκαιης συμφωνίας για τους εργαζομένους, όπως καλύτερες θέσεις εργασίας και υψηλότεροι μισθοί, στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και τερματισμός της επισφαλούς εργασίας.

Αναφερόμενος στη σημερινή διαδήλωση, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Η λιτότητα δοκιμάστηκε και απέτυχε. Είναι καιρός να πάρουμε τα μαθήματα του παρελθόντος και να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικοί κανόνες της ΕΕ θέτουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από εντελώς αυθαίρετα όρια για προϋπολογισμούς και επενδύσεις".

Έχει διαβαστεί 340 φορές