Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δυτ.Ελλάδα: Στο taxisnet η ανάρτηση του νέου ΕΝΦΙΑ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δυτ.Ελλάδα: Στο taxisnet η ανάρτηση του νέου ΕΝΦΙΑ

από Lepanto RTV

Όλες οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση στο taxisnet των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις έχουν γίνει και αυτό που απομένει είναι απλώς να υπάρξει η πολιτική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το πότε οι φορολογούμενοι θα πάρουν τη νέα «φορολογική κρυάδα», δηλαδή θα ενημερωθούν από το taxisnet για το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το capital.gr προκύπτει ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ που κλήθηκαν να πληρώσουν πέρυσι.
Αυτό με δεδομένο ότι ξηλώθηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ από τα αγροτεμάχια αναδεικνύει και τη γκάφα που θα έχει κάνει το ΥΠΟΙΚ αν δεν είχε ξηλώσει το φόρο, καθώς θα αύξανε τη συνολική βεβαίωση πολύ πάνω από τα 3,3 δις ευρώ που είναι η μνημονιακή δέσμευση (προβλέπεται εισπραξιμότητα 80% και κατά συνέπεια είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ).
Από τα επιμέρους στοιχεία των πιλοτικών εκκαθαρίσεων προκύπτουν τα εξής:
  • θα εκδοθούν περίπου 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά για φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • τα 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν έστω και ένα λεπτό του ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι
  • 270.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερα κατά τουλάχιστον 50 ευρώ
  • 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα ίδια και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι
Πώς προκύπτουν οι επιβαρύνσεις
Οι επιβαρύνσεις προκύπτουν από τις εξής αλλαγές στο φόρο: -κατάργηση της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά με κομμένο το ρεύμα -μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.
Η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις εξανεμίζει το όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών
  • αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου
  • αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα.
Η αύξηση των συντελεστών στις περισσότερες περιπτώσεις εξανεμίζει το όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών
  • αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5 σε 5,5 τοις χιλίοις
  • επιβολή για πρώτη φορά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις
Πως προκύπτουν οι ελαφρύνσεις
Ελαφρύνσεις προκύπτουν λόγω των εξής αλλαγών: -μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση ψαλιδίζει τον κύριο φόρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που «κατεβαίνουν» κλιμάκιο υπολογισμού.
Για παράδειγμα, ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης το 2015 ύψους 1.600 ευρώ θα έχει μείωση του κύριου φόρου καθώς η τιμή ζώνης πέφτει κάτω από τα 1.500 ευρώ και αλλάζει κλιμάκιο υπολογισμού.
Στο κλιμάκιο τιμής ζώνης από 1.500 έως 2000 ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και στο αμέσως κατώτερο κλιμάκιο (1.000 έως 1.500) υπολογίζεται με συντελεστή 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό -κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για κτίσματα ηλικίας άνω των 100 ετών τα οποία είναι διατηρητέα.

Ο φόρος πρόκειται να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο 2017.

Έχει διαβαστεί 1359 φορές