Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Εκλογές 2023: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Εκλογές 2023: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκλογές 2023: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

– Ποια ονόματα συζητούνται για τα κρίσιμα υπουργεία

Με την ορκωμοσία σήμερα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δεύτερες εκλογές. Χθες και τυπικά έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών επαφών, που ήδη από την Κυριακή το βράδυ είχε καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο, όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε έτσι το αναγκαίο στάδιο για να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Το μεσημέρι, τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την κ. Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του άρθρου 37 του Συντάγματος. «Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη τιμή. Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη. Σας ευχαριστώ πολύ», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Οι επικρατέστεροι

Τα ονόματα που ακούγονται για τη στελέχωση των υπουργείων είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη για το υπουργείο Εξωτερικών, για το υπουργείο Αμυνας του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού εν αποστρατεία Αλκιβιάδη Στεφανή, που έχει διατελέσει υφυπουργός Αμυνας.

Για το υπουργείο Εσωτερικών η νυν υπηρεσιακή υπουργός Καλλιόπη Σπανού, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Για το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και εντατικολόγος στον «Ευαγγελισμό», Αναστασία Κοτανίδου. Τέλος, για το υπουργείο Πολιτισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Τι είπαν στη σύσκεψη υπό την κ. Σακελλαροπούλου οι πολιτικοί αρχηγοί για τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι επιλογές που θα γίνουν για τη στελέχωση των υπουργείων συζητήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει ότι οι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να παράσχουν πλήρη ενημέρωση ώστε να τους διευκολύνουν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως καλό θα είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, ενώ ζήτησε στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν εάν προκύψει κάτι έκτακτο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να τοποθετηθούν πρόσωπα με κύρος στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Αναφορικά με τη συζήτηση περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, τοποθετήθηκε ευρύτερα, σε σχέση και με τον εκλογικό νόμο, αναφέροντας ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και σε κρίσιμες αποφάσεις να προηγείται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Την ιδιαίτερη σημασία της στελέχωσης με κατάλληλους και ικανούς ανθρώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας υπογράμμισε, κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα θα εκλεγεί προεδρείο. Θα ακολουθήσει η έκδοση και θυροκόλληση στη Βουλή του νέου προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την ημερομηνία των νέων εκλογών.


Έχει διαβαστεί 321 φορές