Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Κούρσα» για τρεις η προεδρία με ανοιχτό κάθε αποτέλεσμα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Κούρσα» για τρεις η προεδρία με ανοιχτό κάθε αποτέλεσμα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Κούρσα» για τρεις η προεδρία με ανοιχτό κάθε αποτέλεσμα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Εν όψει των εσωκομματικών εκλογών

Μία νέα δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ είδε το φως της δημοσιότητας απόψε και διενεργήθηκε για λογαριασμό του  ΣΚΑΙ από την Pulse.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι εισροές ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ έχουν ως εξής: Το 33% προέρχεται από τη ΝΔ, το 32% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 4% προέρχεται από την Ελληνική Λύση, το 6% από το ΜέΡΑ 25, το 2% από τη Χρυσή Αυγή. Το 7% προέρχεται από άλλο πολιτικό κόμμα. Το δείγμα των ερωτηθέντων ήταν 4.012 και αφορά όσους προτίθενται να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν το είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-2

 

Αναφορικά με τις εκροές ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αυτές έχουν εξής: Το 47% κινείται προς τη ΝΔ, το 14% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 3% προς το ΚΚΕ,  το 2% προς την Ελληνική Λύση, το 2% προς το ΜέΡΑ 25 και το 4% προς άλλο κόμμα. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-3

 

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση της Pulse έχει θέσει τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Στο πρώτο ερώτημα που απάντησαν 550 πολίτες και έχει να κάνει με το  «ποιος θα προτιμούσατε να εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ» από όσους δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, το 34% «ψηφίζει» τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 25% τον Νίκο Ανδρουλάκη, 23% τον Γιώργο Παπανδρέου, από 5% αντίστοιχα τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Καστανίδη και 4% τον Παύλο Χρηστίδη. Ωστόσο, υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξεως του 4,2%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-4

Στο ίδιο ερώτημα, αλλά σε δείγμα πολιτών που ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019 (581) ή προτίθενται να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30%, έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 29%, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου με 21%. Σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά βρίσκονται ο Παύλος Γερουλάνος με 5% ο Χάρης Καστανίδης με 4% ο Παύλος Χρηστίδης επίσης με 4% Εδώ, το περιθώριο λάθος διαμορφώνεται στο 4,1%. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-5

Αντίστοιχα, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής τον Ιούλιο του 2019 ή/και προτίθενται να ψηφίσουν, και επιδεικνύουν διάθεση συμμετοχής στην ανάδειξη νέου αρχηγού, (315)  το 30% επιλέγει στον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 27% τον Γιώργο Παπανδρέου, το 5% τον Παύλο Χρηστίδη, το 4% τον Παύλο Γερουλάνο και το 3% τον Χάρη Καστανίδη. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-6

Αναφορικά με το δείγμα που ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και σκοπεύουν να το ξαναψηφίσουν στις επόμενες και δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες, (220) η μάχη είναι αμφίρροπη, με το 30% να αναφέρει ότι προτιμά για πρόεδρο της παράταξης τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου και το 28% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στο 5% βρίσκονται Χάρης Καστανίδης και Πάυλος Χρηστίδης και στο 2% ο Παύλος Γερουλάνος. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ερώτημα το περιθώριο σφάλματος αγγίζει το 6,6%. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-7

Τα σενάρια του δεύτερου γύρου

Από όσους πολίτες δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στην εκλογή νέου αρχηγού, ανάλογα με τα «ζευγάρια» που θα περάσουν στον 2ο γύρο, αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν ως εξής:

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο προκριθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος-Γιώργος Παπανδρέου, το 52% θα ψηφίσει Λοβέρδο και το 39% Παπανδρέου.

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσουν Νίκος Ανδρουλάκης-Ανδρέας Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47% κι έπεται ο Λοβέρδος με 42%.

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συντριπτική πλειοψηφία (56%) θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου. 

Στο ίδιο ερώτημα σχετικά με τους συσχετισμούς του δεύτερου γύρου, από όσους ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. το 2019 ή/και προτίθενται να το ψηφίσουν, στην περίπτωση που προκριθεί το « δίδυμο» Λοβέρδου-Παπανδρέου, το 50% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ανδρέα Λοβέρδο και το 35% τον πρώην πρωθυπουργό.

Αντίστοιχα, στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Ανδρουλάκης – Παπανδρέου το 54% θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αν οι τελικοί υποψήφιοι είναι Ανδρουλάκης-Λοβέρδος, οι ψηφοφόροι θα ταχθούν σε ποσοστό 47% υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη και 35% υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου. 

Στο δείγμα των συμμετεχόντων στην έρευνα που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ τον Ιούλιο του 2019 ή/και σχεδιάζουν να το ξαναψηφίσουν και δηλώνουν ότι θα λάβουν μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού, αν στον δεύτερο γύρο προκριθούν Λοβέρδος – Παπανδρέου, το 50% θα στηρίξει τον πρώτο και το 42% τον δεύτερο. Στην περίπτωση που περάσουν Ανδρουλάκης – Λοβέρδος, το 53% θα στηρίξει Ανδρουλάκη και το 34% Λοβέρδο και στο ενδεχόμενο πρόκρισης Παπανδρέου – Ανδρουλάκη, το 56% θα ψηφίσει Ανδρουλάκη και το 35% Παπανδρέου. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-12

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-11

Ποιος μπορεί καλύτερα;

Σε μια περαιτέρω έρευνα, για το ποιος υποψήφιος μπορεί να πετύχει ανανέωση του κόμματος, εγγυώμενος την ενότητα, αυξάνοντας παράλληλα την απήχηση και τα ποσοστά και κάνοντας ουσιαστική αντιπολίτευση, όσοι δηλώνουν σίγουρα διάθεση συμμετοχής στις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου, σωρευτικά αναδεικνύουν νικητή τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2019 ή/και προτίθενται να ξαναψηφίσουν, στο ερώτημα «ποιος μπορεί καλύτερα»:

-να πετύχει την ανανέωση του κόμματος: το 34% λέει Νίκος Ανδρουλάκης, το 28% Ανδρέας Λοβέρδος, το 19% Γιώργος Παπανδρέου, το 4% Παύλος Γερουλάνος, το 3% Παύλος Χρηστίδης και το 2% Χάρης Καστανίδης. 

-να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: το 27% ψηφίζει Ανδρουλάκη, το 26% Λοβέρδο, το 23% Παπανδρέου, από 4% Γερουλάνο και Καστανίδη και το 3% Χρηστίδη. 

-να αυξήσει απήχηση και ποσοστά: υπάρχει ισοψηφία Ανδρουλάκη-Λοβέρδου στο 28% και ακολουθούν Παπανδρέου με 24%, Καστανίδης με 3% και Γερουλάνος και Χρηστίδης με 2% αντίστοιχα.

-να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση: πρώτος με διαφορά αναδεικνύεται ο Λοβέρδος με 33%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ανδρουλάκης με 25% και στην τρίτη ο Παπανδρέου με 21%. 

Στο δείγμα των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και δηλώνουν ότι ψήφισαν το 2019 ή/και θα ψησίσουν Κίνημα Αλλαγής και θα λάβουν μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού, αυτός που μπορεί καλύτερα:

-να πετύχει την ανανέωση του κόμματος: το 35% ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη, το 31% Ανδρέα Λοβέρδο, το 25% Γιώργο Παπανδρέου, το 3% Παύλο Γερουλάνο και από 2% Παύλο Χρηστίδη και το 2% Χάρη Καστανίδη. 

-να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: το 30% πιστεύει ότι μπορεί ο Λοβέρδος και ο Παπανδρέου, το 29% ο Ανδρουλάκης, το 4% ο Γερουλάνος, το 3% ο Καστανίδης και το 2% ο Χρηστίδης. 

-να αυξήσει απήχηση και ποσοστά: προηγείται με 32% ο Λοβέρδος, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 31% και τρίτος έρχεται ο Ανδρουλάκης με 30%. 

-να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση: ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει ο Λοβέρδος με 37%, έπεται ο Παπανδρέου με 27% και στη συνέχεια ο Ανδρουλάκης με 26%. 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-10
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-261121-9
Έχει διαβαστεί 795 φορές