Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Οι ΗΠΑ έπληξαν με δεκάδες τόμαχοκ τη Συρία
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Οι ΗΠΑ έπληξαν με δεκάδες τόμαχοκ τη Συρία

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Οι ΗΠΑ έπληξαν με δεκάδες τόμαχοκ τη Συρία

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (03.45 ώρα Ελλάδος) δεκάδες πυραύλους τόμαχοκ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία ως απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. 

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, περισσότεροι από πενήντα πύραυλοι τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από αντιτορπιλικά των ΗΠΑ που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον αρκετών στόχων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, στην πόλη Χομς. 

Επλήγησαν ο διάδρομος από/προσγείωσης, αεροσκάφη και σταθμοί καυσίμων, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχαν απογειωθεί τα αεροπλάνα που πραγματοποίησαν την επίθεση με τα χημικά όπλα.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές ή καταστράφηκαν συριακά αεροσκάφη, εξοπλισμός και υποδομές υποστήριξης στο αεροδρόμιο Σαϊράτ, προσθέτοντας ότι μειώθηκε πλέον η ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά όπλα. 

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι Τόμαχοκ. «Επληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ», δήλωσε.


(Ο διάδρομος από/προσγείωσης στο αεροδρόμιο Σαϊράτ μετά την αμερικανική επίθεση (δορυφορική φωτογραφία από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ).

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε «αμερικανική επίθεση» σε στρατιωτική βάση με «αρκετούς πυραύλους».

Συριακή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την επίθεση και δήλωσε ότι υπήρξαν απώλειες από αυτήν.

«Η συριακή ηγεσία και η πολιτική της Συρίας δεν θα αλλάξει» είπε ο Ταλάλ Μπαραζί, κυβερνήτης της Χομς, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο που επλήγη αποτελούσε ορμητήριο για τις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανθρώπινα θύματα παρότι νωρίτερα είχε δηλώσει στο Reuters πως «δεν πιστεύεται να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες παρά μόνο ζημιές».

Το CNN, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει αρκετές χώρες για την επικείμενη επιχείρηση, αλλά σε αυτές δεν ανήκε η Ρωσία. 

Ωστόσο, από το Πεντάγωνο έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί για το επικείμενο αμερικανικό χτύπημα και πως δεν επλήγη ο τομέας του αεροδρομίου στον οποίο πιστεύεται ότι εδρεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Rευters.

Τραμπ: Εγώ έδωσα τη διαταγή γι' αυτό το αεροδρόμιο

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι διέταξε την επίθεση κατά του αεροδρομίου από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση με τα χημικά όπλα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Συρία χρησιμοποίησε αυτού του είδους τα απαγορευμένα όπλα. 

«Αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ η αποφυγή και αποτροπή εξάπλωσης και χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων», δήλωσε ο Τραμπ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, παραβιάζοντας την υποχρέωσή της που απορρέει από τη συμφωνία για τα χημικά όπλα και αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι κατά τη χημική επίθεση, με βάση υψηλού βαθμού αξιόπιστα στοιχεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. 

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 για την καταστροφή και τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αποδίδοντας αυτήν την αποτυχία σε συνενοχή ή ανικανότητα. 

«Πιστεύουμε ότι η επίθεση που πραγματοποιήσαμε ήταν ανάλογη με την ενέργεια της συριακής κυβέρνησης» κατέληξε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την Πέμπτη αποφασίστηκε η επίθεση

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε επιλέξει τρία σχέδια ως αντίποινα κατά της Συρίας και είπε στους συμβούλους του να επικεντρωθούν στα δυο από αυτά, ενώ έκανε γνωστό πως ο πήρε την απόφασή του για το χτύπημα την Πέμπτη.

Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ

Έχει διαβαστεί 1436 φορές