Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Έφυγε από την ζωή ο τελευταίος άρρεν απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Έφυγε από την ζωή ο τελευταίος άρρεν απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια

από Lepanto RTV
Έφυγε από την ζωή ο τελευταίος άρρεν απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια

Το περασμένο Σάββατο

 Το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 5.30 μ.μ., απεβίωσε στην Αθήνα ο Βιάρος-Αυγουστίνος Καποδίστριας, ο τελευταίος απόγονος εκ των αρρένων μελών της οικογενείας. Ο Βιάρος, γεννήθηκε στην πόλη μας, στις 28 Μαΐου 1933, και ήταν δισέγγονος του Γεωργίου Καποδίστρια, μικρότερου αδελφού του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

«Το όνομά μου το βιώνω ως υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της οικογένειάς μου, που πάει πίσω στον Καρλομάγνο, σχεδόν στην 4η Σταυροφορία». Όνομα βαρύ σαν ιστορία λένε. Στην περίπτωση του κ. Βιάρου Αυγουστίνου Καποδίστρια το «σαν» είναι περιττό. Πρόκειται για τον τελευταίο αρσενικό απόγονο του Κερκυραίου κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, που υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας μετά την Επανάσταση του 1821.
«Γεννήθηκα το 1932 στην Κέρκυρα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν αδελφός του προπάππου μου. Ο ίδιος δεν απόκτησε παιδιά αλλά μόνο ανίψια». Το όνομα του Βιάρου - Αυγουστίνου είναι γραμμένο στη «Χρυσή Βίβλο», το λεγόμενο και Libro d Oro της Κέρκυρας και ο ίδιος φέρει τον τίτλο ευγενείας του κόμη. Ο θυρεός της οικογένειάς του έχει τρία αστέρια και μία φάσα χρυσή.
Ο τίτλος του, ωστόσο, είναι ανενεργός «με την έννοια πως δεν χρησιμοποιείται. Απλά υπάρχει στα βιβλία της αριστοκρατίας». Οταν εκείνος μεγάλωνε στην Κέρκυρα, οι αστοί είχαν ήδη εκτοπίσει τους παλιούς άρχοντες, τους βαρόνους και τους κόμηδες. Η αριστοκρατία επέζησε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού.


Μέχρι τότε είχε γράψει τη δική της λαμπρή ιστορία στο νησί των Φαιάκων. Το Libro d Oro περιέχει περίπου 100 οικογένειες τιτλούχων, ενώ η πόλη της Κέρκυρας επιβιώνει με την ίδια μορφή εδώ και 500 χρόνια. «Το όνομά μου ούτε με περιόρισε ούτε με βοήθησε», λέει ο κ. Καποδίστριας και προσθέτει, «το όνομα είναι φορτίο και όχι πλεονέκτημα. Ετσι το ένιωσα εγώ. Δεν το χρησιμοποίησα ποτέ για να ανοίξω πόρτες. Και τώρα στα 80 μου είναι λίγο αργά να ξεκινήσω»... Ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος του ΕΜΠ, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να βρει δουλειά. Η τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας ξεκίνησε άλλωστε μετά το 1965. Για τον προγονό του τι πιστεύει; «Ηταν ένας άνθρωπος που παντρεύτηκε την Ελλάδα και θυσιάστηκε γι’ αυτήν. Ξεκίνησε πλούσιος και έφυγε ξυπόλητος, όταν τον σκότωσαν. Εχω αναζητήσει επισταμένα απαντήσεις για την δολοφονία του Καποδίστρια».
Ο Βιάρος - Αυγουστίνος έχει τρεις κόρες και μία εγγονή, η οποία φέρει και το επώνυμο Καποδίστρια. «Για να υπάρξει συνέχεια».
με πληροφορίες και φωτό από thetravelbook.gr

Έχει διαβαστεί 3913 φορές