Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

ζητώντας την υπερψήφιση από την Κυβέρνηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς εν όψει της σημαντικής ψηφοφορίας για την Οδηγία που αφορά την εργασία πλατφόρμας, με την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα την υπερψηφίσει.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ διαφορετικών θέσεων που περιμένουν οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Σέβεται δε πλήρως όλα τα εθνικά συστήματα και φέρνει ένα ελάχιστο όριο προτύπων στην οικονομία πλατφόρμας.

Μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα που εκτελούν εργασία σε πλατφόρμες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης ήταν το κύριο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται αναλογικά στη συμφωνία, δίνοντας σε μια εθνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το τεκμήριο της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής.

Αυτό το ορόσημο θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας. Θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς η εσφαλμένη ταξινόμηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για τα κράτη μέλη λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και του υψηλού κόστους σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά, η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια που θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία μας.

Η ανάγκη να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην οικονομία πλατφόρμας αποτελεί κοινό αίτημα των εργαζομένων καθώς και των ψηφιακών εργασιακών πλατφορμών.

Η ανταγωνιστικότητα δεν θα πρέπει να προέρχεται από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η οδηγία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας που δεν λειτουργούν με γνήσιους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους και δεν θα εκτοπίσουν από την αγορά εκείνους που τηρούν τους κανόνες και λειτουργούν μια βιώσιμη επιχείρηση με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μη έγκριση της οδηγίας στο πλαίσιο αυτής της εντολής και ο κίνδυνος να παραμείνει στο νομοθετικό κενό θα αυξήσει τη δυσπιστία των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν πολιτικά κόμματα που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της Ε.Ε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να υπερψηφίσει την οδηγία στην επερχόμενη συνεδρίαση στις 6 Μαρτίου και να μη συμβάλει με την αποχή της όπως έγινε στην προηγούμενη ψηφοφορία στις 16 Φεβρουαρίου στην καταψήφισή της.

Η αποδοχή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας της πλατφόρμας εργασίας στην Ευρώπη.

Περιμένοντας η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των ελλήνων και ευρωπαίων εργαζομένων.

Με τιμή

Γιάννης Παναγόπουλος                  Νίκος Φωτόπουλος


Πρόεδρος                                               Γενικός Γραμματέας

Έχει διαβαστεί 407 φορές

  •