Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ

Έπειτα από 2,5 χρόνια

Δυόμιση χρόνια μετά την επεισοδιακή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ θα βρεθεί και πάλι τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών. 

Εκτός απρόοπτου θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και θα έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας είναι ομιλητής στο συνέδριο του Economist το οποίο θα επιχειρήσει να διερευνήσει «πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε».

Στα αναμενόμενα, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν μπορεί παρά να επαναλάβει πόσο καθοριστικό είναι να κλείσει έως το τέλος του έτους η τρίτη αξιολόγηση και πώς δεν θα πρέπει η Ελλάδα να ξαναπέσει στην παγίδα των καθυστερήσεων. 

Άλλωστε, το μήνυμα της επιτάχυνσης εστάλη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, μετά την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα (95 στο σύνολο) εντός Νοεμβρίου, με το «στοίχημα» της κυβέρνησης να είναι ανοιχτό.

Με ενδιαφέρον αναμένεται όμως η τοποθέτησή του αναφορικά με την προοπτική καθαρής εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, στον απόηχο και της συνέντευξης Βίζερ. 

Ο επικεφαλής του EwG προδιέγραψε λήξη του προγράμματος χωρίς τη σύναψη νέου αλλά κυρίως χωρίς την καθιέρωση προληπτικής γραμμής πίστωσης. Το σενάριο της επόμενης μέρας, το οποίο περιέγραψε ο Βίζερ περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία – πολλαπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο πλαίσιο που ισχύει για χώρες οι οποίες πέτυχαν καθαρή έξοδο, όπως η Ιρλανδία- με ενδεχόμενα νέα μέτρα και χωρίς χρηματοδοτική στήριξη. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει το σενάριο της καθαρής εξόδου ενώ προ ημερών, ανεπίσημα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε τονίσει πως ανάμεσα στην καθαρή έξοδο και τις προληπτικές γραμμές πίστωσης, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών… Σε κανένα σενάριο, η επόμενη μέρα δεν θα είναι απαλλαγμένη από σκληρή εποπτεία.

Το κουβάρι αναμένεται να αρχίσει να ξετυλίγεται μέσα στον Οκτώβρη. Μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου), στο καλό σενάριο, οι επικεφαλής των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Αν διαπιστωθούν καθυστερήσεις στα προααπαιτούμενα ή ενδεχομένως και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία (το ΔΝΤ φέρεται να επιθυμεί να γνωρίζει τις θέσεις του γερμανικού παράγοντα για το ελληνικό ζήτημα πριν εμπλακεί στις συζητήσεις), η έναρξη της αξιολόγησης δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις αρχές Οκτώβρη. 

Θα είναι ένα άσχημο ξεκίνημα, περιορίζοντας τις πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως τα Χριστούγεννα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Έχει διαβαστεί 1470 φορές