Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Κατώτατος μισθός: Πού θα φτάσει το ποσοστό στη νέα αύξηση
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Κατώτατος μισθός: Πού θα φτάσει το ποσοστό στη νέα αύξηση

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κατώτατος μισθός: Πού θα φτάσει το ποσοστό στη νέα αύξηση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, δείχνει να «κλειδώνει», σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο ποσοστό αύξησης των συντάξεων -δηλαδή κοντά στο 7,75%-. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει αυτή την περίοδο τις εκθέσεις των επιστημονικών φορέων και

Συνεκτιμώντας, από τη μία τα «καμπανάκια» των εργοδοτών και θεσμικών φορέων -όπως η ΤτΕ- για ιδιαίτερα προσεκτική αύξηση κοντά στο 5% αλλά και τις ανάγκες των χαμηλόμισθων εργαζομένων από την άλλη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, η κυβέρνηση οδηγείται σε μια αύξηση που θα κινείται κοντά στο επίπεδο αύξησης των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, μία μικρότερη αύξηση κοντά στο 5% – 6% (όπως προτείνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτικών φορέων και θεσμικοί φορείς όπως η ΤτΕ) θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Αντιστοίχως, μια μεγαλύτερη αύξηση, π.χ. άνω του 10% όπως προτείνει η ΓΣΕΕ δεν θα μπορεί να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, κοινώς δεν θα την αντέξει η οικονομία. Το 2023 είναι, άλλωστε, μια αβέβαιη χρονιά, αν και τα μέχρι στιγμής σημάδια, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον τουρισμό, είναι θετικά και μάλιστα πολύ καλύτερα του αναμενόμενου.

Υπενθυμίζεται ότι δυο ήταν εξαρχής τα επικρατέστερα σενάρια:

  • Αύξηση 7,75% (αύξηση συντάξεων): Νέος μισθός κοντά στα 770 ευρώ
  • Αύξηση 9,6% (πληθωρισμός 2022): Νέος μισθός κοντά στα 780 ευρώ

Μετά την υποβολή των εκθέσεων από τους επιστημονικούς φορείς φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέσα στο οικονομικό επιτελείο το πρώτο σενάριο. Εκτιμάται ως μια μετρημένη αύξηση, που φτάνει έως ένα σημείο το οποίο δεν διαταράσσει μεν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μια δύσκολη και αβέβαιη χρονιά, αλλά δίνει και αύξηση 55 ευρώ στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, επαναφέροντας τον βασικό μισθό αρκετά πάνω από τα προ-μνημονιακά επίπεδα (751 ευρώ).


Έχει διαβαστεί 333 φορές