Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες οι διαφορές για τα 4 χρώματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες οι διαφορές για τα 4 χρώματα

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες οι διαφορές για τα 4 χρώματα

Τι πρέπει να ξέρετε

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιέγραψε τι αλλάζει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8, ανέφερε: «Έχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Και το κάνουν. Αυτό δημιούργησε το εξής αντικειμενικό θέμα, έχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο γι' αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος».

Πώς θα ξεχωρίσουν οι καταναλωτές ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής

Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος:


«Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται. Οι καταναλωτές, παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο, θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα, η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας. Εδώ υπάρχουν τρία τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα.

Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις, γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα τη γλιτώσει ο καταναλωτής.

Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια. Τι είναι; Παίρνεις ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο, στο οποίο ξέρεις την τιμή, και το τιμολόγιο αυτό, αν ανέβουν οι τιμές, θα σου βγει φθηνότερο, αν πέσουν οι τιμές θα σου βγει ακριβότερο και έχει μέσα ένα κόστος αντιστάθμισης αυτής της υπηρεσίας, ότι σου δίνει μια σταθερή τιμή».

Τα 4 διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Σημειώνεται πως η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

πηγη :typosthes.gr
Έχει διαβαστεί 226 φορές