Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Mαξίμου: Μπορεί και «λευκός καπνός» στο Eurogroup
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Mαξίμου: Μπορεί και «λευκός καπνός» στο Eurogroup

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Mαξίμου: Μπορεί και «λευκός καπνός» στο Eurogroup

Συνεχείς επαφές Τσίπρα

Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. 

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα στο Eurogroup, αλλά συμπλήρωναν πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία. 

Σε εξέλιξη το EWG

Πριν από το Eurogroup, πραγματοποιείται η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του λεγόμενου EuroWorking Group. Οι εργασίες ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες, η εισήγηση αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.

Στο τραπέζι θα τεθούν, επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. 

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση αυτή καθαυτή αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.

Και η ετήσια σύνοδος του ESM

Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup  θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του ESM, στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα. 

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούντ Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή περί τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρ’ όλο που μια συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, αυτή είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Βάση της ενδεχόμενης συμφωνίας, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, μπορεί να είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων, καθώς τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά.

Έχει διαβαστεί 1445 φορές