Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για το Eurogroup
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για το Eurogroup

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για το Eurogroup

Στόχος η πολιτική συμφωνία

Μια εκκρεμότητα με το ΔΝΤ -όμως ο διάβολος κρύβεται και στις εκκρεμότητες- υπήρχε ώς αργά το βράδυ στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους δανειστές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια γινόταν στην κατεύθυνση του να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις ούτως ώστε σήμερα το πρωί, στην προ-συνάντηση που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες), να γίνει ένα συνολικό πέρασμα στους κεντρικούς άξονες του «πακέτου» για να επιτευχθεί στο Eurogroup πολιτική συμφωνία.

Να σημειωθεί πάντως πως τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πολλές μεταβολές στη διαπραγμάτευση, άλλες προς όφελος της ελληνικής πλευράς, άλλες εις βάρος της, οι οποίες είχαν δημιουργήσει στην κυβέρνηση ένα κλίμα ασάφειας για το εάν είναι δυνατόν να υπάρξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία. 

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για μια «πυκνή εβδομάδα» σε εξελίξεις, εκτιμώντας ότι τα βαριά θέματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων θα συζητηθούν μεθαύριο στις συναντήσεις της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πιο πιθανό σενάριο για την εξέλιξη του Eurogroup είναι να επέλθει η περιβόητη πολιτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να προχωρήσουν την ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο. 

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτυπωθεί η πρόοδος στη γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταγραφεί γραπτώς και ένα χρονοδιάγραμμα -έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου- με βάση το οποίο θα καθορίζεται αφενός η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και αφετέρου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Κι αυτό διότι στο Μαξίμου υπάρχει ο φόβος πως ενδέχεται να μην τηρηθούν οι προφορικές συμφωνίες, ενώ θα έχει ήδη υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί. Αρα εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το «ή όλα ή τίποτα» από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να αποφύγει μια «παγίδα» να ψηφίσει μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 

Έχει διαβαστεί 1591 φορές

  •