Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Φωτιά» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παρά τις εκπτώσεις
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Φωτιά» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παρά τις εκπτώσεις

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Φωτιά» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παρά τις εκπτώσεις

Με «κόφτες» η χορήγηση του επιδόματος

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται πάνω από το… «ψυχολογικό» όριο του 1,40 ευρώ το λίτρο, «σμπαραλιάζοντας» κάθε σχεδιασμό της Κυβέρνησης, αλλά και τις εκπτώσεις που έδωσαν την τελευταία στιγμή –λίγο πριν την διάθεση του πετρελαίου στην αγορά- διυλιστήρια και εταιρείες!

Αν υπάρχει κάτι θετικό αυτή την στιγμή, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι: Μια εξέλιξη που φαντάζει μεν θετική, αρκεί δε αυτή η πτώση των διεθνών τιμών να περάσει και στην αντλία!

Όπως και να έχει και παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν «ξεφύγει», η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης βάσει των σχεδιασμών θα καθυστερήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων -το myθερμανση- θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου και οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως τις 15 Δεκεμβρίου. Το ποσό που θα προκύψει για κάθε δικαιούχο αναμένεται να καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η διαδικασία θα γίνει μέσω του gov.gr.

Βέβαια, πέρα από την καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος και η περιβόητη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης επί της ουσίας έμεινε … ημιτελής.

Και αυτό γιατί αφορά σχετικά  περιορισμένο αριθμό που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι ναι μεν τα εισοδηματικά όρια για να πάρει κάποιος το επίδομα αυξήθηκαν, όχι όμως για όλους!

Περιορίστηκε μάλιστα στο ελάχιστο και το εύρος εκείνων που ήλπιζαν πως θα πάρουν διπλό το επίδομα θέρμανσης.  Αν μη τι άλλο ανεβαίνει το όριο της ακίνητης περιουσίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εξαιρούνται του επιδόματος αν και πληρούν τα κριτήρια!

Η «φόρμουλα» λοιπόν που αποφασίστηκε ουσιαστικά κλείνει οριστικά την πόρτα σε όσους πέρυσι δεν πήραν το επίδομα επειδή ήταν λίγα ευρώ πάνω από τα εισοδηματικά όρια.

Όσοι λοιπόν είχαν εισόδημα πέρυσι 14.000, 01 ευρώ και δεν πήραν επίδομα θέρμανσης, εάν δεν έχουν εντωμεταξύ συρρικνωθεί τα εισοδήματά τους, τότε … δεν θα το πάρουν ούτε φέτος!!

Η πολυαναμενόμενη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων αφορά τελικά μόνον τους… παλιούς δικαιούχους. Δηλαδή, όσοι το έλαβαν πέρυσι και πληρούσαν τα σχετικά εισοδηματικά όρια, θα το λάβουν και φέτος εάν εντωμεταξύ εν μέσω κρίσης το εισόδημά τους έχει…  αυξηθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας!!

Πώς έκλεισαν τα παράθυρα για το διπλό επίδομα

Το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να κλείσει .. γενικώς τα πολλά παράθυρα και να δώσει το διπλό επίδομα αυστηρά σε όσους φέτος επιλέξουν ως καύσιμο το πετρέλαιο αλλά πέρυσι πήραν το επίδομα θέρμανσης επειδή «έκαψαν» φυσικό αέριο.

Αλλά και σε εκείνους που την περασμένη χρονιά πληρούσαν τα κριτήρια αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν επίδομα γιατί επέλεξαν να μην αγοράσουν πετρέλαιο και να ανοίξουν τα κλιματιστικά.

Έτσι, με φόντο την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί,  αξιοποιήθηκαν κάποια «τρικ» ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι δικαιούχοι, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετηθούν και οι όποιες εξαγγελίες έγιναν, έστω και αν αυτές αφορούν τελικά μάλλον περιορισμένο εύρος ανθρώπων.

Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες δικαιούχων 

Συγκεκριμένα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων είναι οι εξής:

  • Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο θα πάρουν το επίδομα, που βέβαια φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
  • Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί). Ο λόγος που αυξάνει τα όρια το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτή την κατηγορία είναι .. μην τυχόν και εν μέσω σαρωτικής ακρίβειας κάποιος από τους παλιούς δικαιούχους .. αύξησε το εισόδημά του!

Βεβαίως θα υπάρξουν και νέοι δικαιούχοι.. που όμως δεν είναι και τόσο …νέοι! Πρόκειται για την τρίτη κατηγορία εκείνους δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ μπήκε η ασφαλιστική δικλίδα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Με άλλα λόγια είναι εκείνοι που ζεστάθηκαν πέρυσι με κλιματιστικά και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.


Έχει διαβαστεί 404 φορές