Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες το «λουκέτο» σε SVB και Signature Bank
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες το «λουκέτο» σε SVB και Signature Bank

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες το «λουκέτο» σε SVB και Signature Bank

«Ανθεκτικότητα» απέναντι στην… επιδημία λουκετών που πλήττει τις τελευταίες ώρες τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ επιδεικνύουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, άλλωστε, βρίσκονται υπό την ευρωπαϊκή «ομπρέλα».

«Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank στις τράπεζες της ευρωζώνης και φυσικά, τις ελληνικές», ξεκαθαρίζουν στο newmoney πηγές προσκείμενες στις εποπτικές αρχές, κάνοντας λόγο για μία πολύ ιδιάζουσα περίπτωση, με τις αμερικανικές αρχές να λαμβάνουν από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα.

Πιο αναλυτικά, διαβεβαίωσαν τους καταθέτες ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από τη  Δευτέρα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν».

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, υπογραμμίζοντας πως «τα εγχώρια ιδρύματα έχουν την κάλυψη της Ευρώπης».

«Τα δικά μας ομόλογα είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άρα, έχουμε σημαντική υποστήριξη στη ρευστότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει πέντε τρισεκατομμύρια ομόλογα (3,3 τρις ευρώ από το πρόγραμμα APP και 1,7 τρις ευρώ από το πανδημικό PEPP).

Η απόφασή της να προχωρήσει σε μείωση των ομολόγων αφορά στο πρώτο πρόγραμμα, στο οποίο, ωστόσο, δεν μετέχει η Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αγοραστεί μόνον μέσω του δεύτερου προγράμματος, γεγονός που σημαίνει πως ό, τι λήγει μέχρι τέλος του 2023 θα επανεπενδύεται στις νέες εκδόσεις του δημοσίου.  


Έχει διαβαστεί 278 φορές