Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ψηφιακά η πληρωμή των τελών μεταβίβασης Ι.Χ.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ψηφιακά η πληρωμή των τελών μεταβίβασης Ι.Χ.

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ψηφιακά η πληρωμή των τελών μεταβίβασης Ι.Χ.

Τί αλλάζει

Πρόκειται να πουλήσετε ή να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Δεν ξέρετε ακριβώς πόσο θα κοστίσει ή πού να πληρώσετε το αντίστοιχο τέλος μεταβίβασης; Πλέον η διαδικασία διεξάγεται ηλεκτρονικά απαλλάσσοντάς σας από περιττή ταλαιπωρία. Από χθες ο υπολογισμός αλλά και η πληρωμή των τελών μεταβίβασης οποιουδήποτε οχήματος πραγματοποιούνται ψηφιακά μέσω της σχετικής πλατφόρμας του gov.gr. Με τη νέα υπηρεσία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να υπολογίζουν το ύψος των τελών (άδειας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος. Επιπλέον μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος. Πρόκειται για την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δικύκλου», την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν είτε στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr/public/ipologismos-telon-metavivasis.

Η διαδικασία

Η διαδικασία για τον υπολογισμό των τελών μεταβίβασης άδειας κυκλοφορίας και μεταβίβασης οχήματος είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τα ακόλουθα στοιχεία:

• ΑΦΜ ιδιοκτήτη.

• Αριθμό κυκλοφορίας του υπό μεταβίβαση οχήματος.

• Ποσοστό κυριότητας που θα μεταβιβαστεί.

Ο υπολογισμός του ποσού θα γίνεται αυτόματα συμπληρώνοντας στην πλατφόρμα τα απαραίτητα στοιχεία.

• Εκδοση παραστατικού.

• Υπηρεσία όπου θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση.

Στη συνέχεια, τα τέλη άδειας και μεταβίβασης υπολογίζονται αυτόματα και, μαζί με το ποσό, στην οθόνη εμφανίζονται και τα IBAN των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μπορεί να γίνει η κατάθεση. Σημειώνεται ότι για κάθε περιφέρεια που θα εντάσσεται στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της ΔΙΑΣ με κωδικούς RF (αντί των IBAN) θα εμφανίζεται ο κωδικός RF, ώστε η πληρωμή να μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα με φυσική παρουσία ή ηλεκτρονικά.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών άδειας κυκλοφορίας και μεταβίβασης οχήματος απαλλάσσει τον πολίτη από τη διπλή μετάβαση του ενδιαφερομένου σε ΚΕΠ ή στην περιφέρεια και την τράπεζα για τον υπολογισμό και την πληρωμή των τελών αντίστοιχα, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης οχήματος.

Πρώτο βήμα

Η πλατφόρμα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται αμιγώς ψηφιακά, χωρίς να προσκομίζεται κανένα δικαιολογητικό (χειρόγραφη αίτηση, δελτίο τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κ.λπ.). Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ).


Έχει διαβαστεί 740 φορές