Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε σήμερα προς την υπουργό Πολιτισμού κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα: «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πατρών: Σε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης».

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πατρών, ένας θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή του. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1977, στεγάστηκε αρχικά σε νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, μετακομίζοντας αργότερα στον Σκαγιοπούλειο Κήπο Νεότητας. Τα εκθέματα του μουσείου, που προέρχονται από παραδοσιακά εργαστήρια και απεικονίζουν τον τρόπο ζωής της προβιομηχανικής κοινωνίας, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Πέρα από την ιστορική του αξία, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πατρών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την πολιτιστική καλλιέργεια της κοινότητας. Πλήθος μαθητών, φοιτητών και επισκεπτών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό της περιοχής μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το μουσείο έρχεται αντιμέτωπο με σειρά προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του. Το 2013, η συλλογή του δωρήθηκε στο Δήμο Πατρέων με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει επισκέψιμη, όμως η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε. Το μουσείο έκλεισε πέρσι και η μελλοντική του τύχη παραμένει ασαφής.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων και καταγγελιών, η μεταφορά του μουσείου από το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, όπου στεγαζόταν, λόγω ανακαίνισης, πραγματοποιήθηκε χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης, χωρίς κατάλληλους ανθρώπους που να είναι γνώστες του αντικειμένου και χωρίς σεβασμό στο αρχειακό υλικό, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκθεμάτων. Η έλλειψη κατάλληλου χώρου στέγασης και η αδιαφορία του Δήμου εγείρουν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον του μουσείου.

Η βουλευτής Αχαΐας ρωτά την Υπουργό αν  ήταν ενήμερη για τη μεταφορά και τις συνθήκες που αυτή έγινε, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να προστατευθούν και να καταγραφούν τα εκθέματα, αν το ΥΠΠΟ μπορεί να εγγυηθεί για τη διασφάλιση των σπάνιων αυτών ιστορικών και λαογραφικών εκθεμάτων και πότε και σε ποιον ακριβώς χώρο θα επαναλειτουργήσει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

 


Έχει διαβαστεί 371 φορές