Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Σταφίδα σε κίνδυνο – Μειωμένη παραγωγή, αβέβαιες τιμές και γεωπόνοι στα χωράφια για τις αναγγελίες ζημιών
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Σταφίδα σε κίνδυνο – Μειωμένη παραγωγή, αβέβαιες τιμές και γεωπόνοι στα χωράφια για τις αναγγελίες ζημιών

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Σταφίδα σε κίνδυνο – Μειωμένη παραγωγή, αβέβαιες τιμές και γεωπόνοι στα χωράφια για τις αναγγελίες ζημιών

Το «μάραμα» στα σταφύλια και οι απώλειες στην παραγωγή είναι ορατά.

Πολύ σημαντικό παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών που βρίσκει τους παραγωγούς για ακόμα μια χρονιά σε αναζήτηση εργατών. Όπως τονίζουν για να καταφέρουν να τρυγήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, έχουν επιστρατεύσει φίλους και συγγενείς για να τους βοηθήσουν.Ο φετινός τρύγος της σταφίδας βρίσκει τους παραγωγούς σε μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα και στην ποσότητα. Αν και σε αρκετά κτήματα στα σταφιδοχώρια της Ηλείας, η εικόνα είναι ικανοποιητική, οι παρατεταμένοι καύσωνες του καλοκαιριού και η ξηρασία που ταλαιπωρεί την περιοχή τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει βαθιά σημάδια. Το «μάραμα» στα σταφύλια και οι απώλειες στην παραγωγή είναι ορατά, γεγονός που περιορίζει την απόδοση και αυξάνει την ανησυχία για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της τιμής παραμένει ανοιχτό, με τους σταφιδοπαραγωγούς να τονίζουν πως χωρίς μια ουσιαστική στήριξη και μια κατώτερη εγγυημένη τιμή, η καλλιέργεια οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη.

Οι χαμηλές αποδόσεις, σε συνδυασμό με το υψηλό κοστολόγιο, κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη τη συνέχιση μιας παράδοσης που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Ηλείας και της Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, γεωπόνοι επισκέπτονται χωράφια της περιοχής στο πλαίσιο των αναγγελιών που είχαν υποβληθεί από τους αγρότες για τις ζημιές του περασμένου καύσωνα, με στόχο να καταγραφεί το μέγεθος της καταστροφής και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης. Ωστόσο, το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα επαρκέσουν ώστε να ανακουφίσουν πραγματικά τους παραγωγούς και να διασφαλίσουν το μέλλον ενός προϊόντος που κινδυνεύει να χαθεί.

Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ και παραγωγός

«Η σταφίδα ήταν καλή στην αρχή, πήγαινε καλά, αλλά είναι επιβαρυμένα τα κλίματα, όλα τα τελευταία χρόνια λόγω της ξηρασίας. Και τώρα με τον καύσωνα είχαμε απώλεια με το μάραμα στα σταφύλια και τα ίδια τα κλίματα θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον, γιατί δεν αντέχουν τόση ξηρασία και ζέστη. Η κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να στηρίξει τη σταφίδα, γιατί οδεύει προς εξαφάνιση.

Πολλά χωριά έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή, γιατί έχουμε περάσει δύσκολες χρονιές, με χαμηλές τιμές και χαμηλό εισόδημα σαν αποτέλεσμα. Για αυτό ζητάμε στήριξη και αναπλήρωση του εισοδήματος για να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Όσον αφορά την τιμή, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη. Πάντα οι τιμές είναι στο έλεος των εμπόρων. Εφόσον δεν υπάρχει κατώτερη εγγυημένη τιμή που διεκδικούμε, που να μας αφήνει κέρδος για να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και να βγάζουμε τα έξοδα, παραμένουμε στα χέρια των εμπόρων».

Νίκος Δημακόπουλος, παραγωγός Σόπι

«Ο τρύγος έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες. Η παραγωγή μπορώ να πω ότι είναι καλή, αλλά έχουμε και πολύ “κάψιμο” από τη ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη, ωστόσο ποιοτικά το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Ασχολούμαστε από μικροί με τη σταφίδα και δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά το γεγονός ότι το προϊόν μας υποτιμάται συνεχώς τα τελευταία χρόνια».

Χρήστος Σταυρόπουλος, παραγωγός Σόπι

«Ξεκινήσαμε τον τρύγο πριν τις 15 Αυγούστου γιατί ο καύσωνας δεν μας επέτρεψε να τα αφήσουμε περισσότερο και ήδη τα μισά τα έχουμε χάσει. Υπάρχει ζημιά και έχουμε μειωμένη παραγωγή 30% με 40% στο σύνολο. Υπήρξε παγετός και τα σταφύλια έμειναν μικρά και μετά ήρθε ο καύσωνας και τα αποτελείωσε. Την τιμή δεν την γνωρίζουμε ακόμα αλλά έπρεπε μόλις φτάνουμε στη συγκομιδή να ξέρουμε την τιμή της σταφίδας. Αυτό έχει τελειώσει προ πολλού».

Χαράλαμπος Νικολόπουλος, παραγωγός Σόπι

«Η παραγωγή φέτος είναι σχετικά καλύτερη από την περσινή. Πέρυσι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ήταν πιο μειωμένη. Φέτος είναι πιο βελτιωμένα τα πράγματα, με καλή ποιότητα. Και φέτος είχαμε καύσωνα, όχι όμως αντίστοιχα με πέρυσι, ωστόσο είναι επηρεασμένα τα κτήματα. Όπου υπάρχουν εδάφη προβληματικά, χωρίς υγρασία, έχουμε ζημιές. Η τιμή τα τελευταία δύο χρόνια μας ικανοποιεί. Εμείς θέλουμε τουλάχιστον σταθερότητα στα 3 ευρώ, γιατί τα έξοδα της σταφίδας είναι πάρα πολλά».


Παναγιώτης Τσαφάς, παραγωγός Σόπι

«Φέτος, η παραγωγή της σταφίδας δεν είναι όπως άλλες χρόνιες, Είχαμε πάγο στην αρχή και τώρα έχουμε τον καύσωνα. Αγωνιζόμαστε για ό,τι έχει απομείνει προκειμένου να το μαζέψουμε. Ποιοτικά, επειδή είχαμε νωρίς καύσωνα τα σταφύλια δεν ωρίμασαν καλά και η ζέστη τα έχει επηρεάσει».



Πηγή: patrisnews
Έχει διαβαστεί 85 φορές



  •