Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Υποχωρεί σιγά σιγά το κύμα λοιμώξεων από γρίπη και COVID-19
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Υποχωρεί σιγά σιγά το κύμα λοιμώξεων από γρίπη και COVID-19

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Υποχωρεί σιγά σιγά το κύμα λοιμώξεων από γρίπη και COVID-19

Σύμφωνα με την καταγραφή της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύθηκε χθες

Σημαντική υποχώρηση της επιδημίας των αναπνευστικών λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 και τον ιό της γρίπης καταγράφει η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύθηκε χθες. Ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα γρίπης που επισκέπτονται ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ όλο και λιγότερα περιστατικά γρίπης και COVID-19 επιβεβαιώνονται εργαστηριακά.

Πτώση παρατηρείται και στις νοσηλείες σε νοσοκομεία λόγω της COVID-19, τόσο απλές όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων ασθενών με COVID-19 (103 θάνατοι έναντι 93 την πρώτη εβδομάδα του 2024). Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο σκληρός δείκτης της πανδημίας πάντα καθυστερεί να υποχωρήσει έναντι των άλλων. Προς επιβεβαίωση της υποχώρησης της COVID-19, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 σε εννέα από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, η συχνότερη υποπαραλλαγή που ταυτοποιείται και στην Ελλάδα είναι η άκρως μεταδοτική JN.1 (είχε επικρατήσει με ποσοστό 44% έναντι των άλλων από την εβδομάδα των Χριστουγέννων).

Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα περίπου το 9% των επισκέψεων σε γιατρούς –παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους– αφορούσε περιστατικά γριπώδους συνδρομής. Το αντίστοιχο ποσοστό την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν στο 15% και ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί για τη φετινή περίοδο. Μείωση παρατηρήθηκε και στις εισαγωγές περιστατικών σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης ανεξαρτήτως παθογόνου που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία (12 νοσοκομεία που συμμετέχουν στο δίκτυο επιτήρησης του ΕΟΔΥ): 5% των εισαγωγών συνολικά έναντι 9% την εβδομάδα που προηγήθηκε και 7% των εισαγωγών παιδιών έναντι 12%.

Στα νοσοκομεία

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 1.162 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας λόγω της COVID-19 και 28 νέες διασωληνώσεις ασθενών με τη νόσο. Οι αριθμοί αυτοί είναι μειωμένοι έναντι του μέσου εβδομαδιαίου αριθμού νέων εισαγωγών (1.592) και διασωληνωμένων (30) κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέσσερις θάνατοι. Συνολικά από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης, έως και την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ 64 ασθενείς (32 γυναίκες και 32 άνδρες) και 17 κατέληξαν (12 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών 45 έως 96 ετών).

πηγή:msn.gr

Έχει διαβαστεί 140 φορές