Αρχική Ειδήσεις Europe Άκαμπτοι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Ρουμανία
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Άκαμπτοι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Ρουμανία

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Άκαμπτοι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Ρουμανία

Επιμένουν ζητώντας παραίτηση

Δεν υποχωρούν, παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές στη Ρουμανία, που βγήκαν ξανά στις πλατείες του Βουκουρεστίου και άλλων μεγάλων πόλεων επιμένοντας να ζητούν παραίτηση της νέας κυβέρνησης. 

Ήταν η 13η νύχτα με συνθήματα σε ένα κύμα συγκεντρώσεων που ήδη από το ξεκίνημάτου είχε ξεπεράσει σε μέγεθος τις διαδηλώσεις του 1989.

Η ρουμανική αστυνομία δεν έδωσε αριθμούς διαδηλωτών, αλλά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά για 50.000 συγκεντρωμένους στο Βουκουρέστι ενώ για άλλες μεγάλες πόλεις γίνεται επίσης λόγος για αρκετές χιλιάδες. 

Η οργή απέναντι στην κυβέρνηση μόλις ενός μηνός πυροδοτήθηκε από διάταγμα που χαλάρωνε το νομικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και, αν περνούσε, θα είχε αποτέλεσμα τη διαγραφή κατηγοριών που βαρύνουν ορισμένους πολιτικούς. 

Μεταξύ τους θα βρισκόταν και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος (αλλά όχι πρωθυπουργός, εξαιτίας της δικαστικής του υπόθεσης) Λίβιου Ντράγκνεα. 

Το διάταγμα τελικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων και της κατακραυγής από το εξωτερικό, αποσύρθηκε και ως «θυσία εξευμενισμού» παραιτήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Ιορντάκε. 

Παρ' όλα αυτά όμως, η οργή δεν έχει κοπάσει. Στα συνθήματα που κυριαρχούσαν τη νύχτα της Κυριακής ήταν το «αντιστεκόμαστε», «παραίτηση τώρα» και συνθήματα κατά της διαφθοράς.

Έχει διαβαστεί 1421 φορές