Αρχική Ειδήσεις Europe Mε αποχή-ρεκόρ, ο Μακρόν ετοιμάζεται να σαρώσει την Εθνοσυνέλευση
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Mε αποχή-ρεκόρ, ο Μακρόν ετοιμάζεται να σαρώσει την Εθνοσυνέλευση

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Mε αποχή-ρεκόρ, ο Μακρόν ετοιμάζεται να σαρώσει την Εθνοσυνέλευση

Τέταρτη κάλπη σε δύο μήνες

Στις κάλπες προσέρχονται για τέταρτη φορά σε δύο μήνες οι Γάλλοι στο πλαίσιο του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών. 

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν διεκδικεί έως και 450 από τις 577 έδρες, με τα υπόλοιπα κόμματα να δίνουν μάχη πολιτικής επιβίωσης, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, το κόμμα REM του Μακρόν κέρδισε το 32,3% των ψήφων, η Δεξιά το 21,5%, ενώ η Μαρίν Λεπέν έμεινε στο 13,2% με ελάχιστους υποψήφιους στον β' γύρο.

Κακό το εκλογικό αποτέλεσμα και για την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, 11%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 9,5%. 

Σε επίπεδα-ρεκόρ και η αποχή: πάνω από 50%, γεγονός που ενδέχεται να επαναληφθεί στον β' γύρο.

Πράγματι, στις 12 το μεσημέρι είχε ψηφίσει μόλις το 17,75%. Στον β' γύρο του 2012 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 21,41% και το 2007 το 22,89%.

Το κόμμα του Μακρόν χρειάζεται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.

Μάχες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Η Γαλλία είναι χωρισμένη σε μονοεδρικές περιφέρειες (όπως και η Βρετανία), αλλά οι υποψήφιοι χρειάζονται την απόλυτη πλειοψηφία για να κερδίσουν τη βουλευτική έδρα. Έτσι σχεδόν όλες οι μάχες δίνονται σε β' γύρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Κάποιες από αυτές τις μάχες έχουν ενδιαφέρον:

  • Η πρώην ταυρομάχος Μαρί Σαρά θα μπει στην αρένα για την έδρα απέναντι σε έναν υποψήφιο του Λαϊκού Μετώπου, τον Ζιλμπέρ Κολάρ.
  • Ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που διεκδίκησε το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία, το έχασε και τελικά ψήφισε Μακρόν, διεκδικεί την έδρα στην Εσόν. Απέναντί του μια νεαρή μαροκινής καταγωγής, η οποία είναι υποψήφια με το κόμμα του Μελανσόν.
  • Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να κερδίσει την πρωτάρα του REM στο Πα-ντε-Καλέ.
  • Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αναμένεται να κερδίσει την Μασαλία την νεαρή υποψήφια του REM Κορίν Βερσινί.

 

Έχει διαβαστεί 1612 φορές