Στις 18 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος
Το «τσουνάμι» Μακρόν σάρωσε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποδυναμώνοντας αισθητά τα παραδοσιακά κόμματα, την Κεντροδεξιά (έλαβε ποσοστό 21,5%) και τους Σοσιαλιστές (9,5%) αλλά και δίνοντας ένα γερό «χαστούκι» στη γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν (13,2%).
Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν (11,02%) δεν κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της.
Το κλίμα «Macromania» έχει επηρεάσει το σύνολο των γάλλων ψηφοφόρων με τους δημοσκόπους να προβλέπουν ότι, στο β' γύρο ο Μακρόν μπορεί να έχει δικούς του βουλευτές από 415 έως 445 στην 577μελή γαλλική Εθνοσυνέλευση, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι Συντηρητικοί του Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.
Η θριαμβευτική νίκη του ηγέτη της κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» που μαζί με το κεντρώο κόμμα MoDem κατάφεραν να αποσπάσουν 32,2% συνοδεύτηκε από ρεκόρ αποχής για την πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία με το 51,2% των ψηφοφόρων να γυρίζει την πλάτη στην χθεσινή εκλογική διαδικασία.
Ο 39χρονος Μακρόν ισοπέδωσε το κόμμα των Σοσιαλιστών με τον Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς (ποσοστό 9,5%) που οδήγησε το κόμμα στις κάλπες, να αναζητά τον ιδανικό Σοσιαλιστή που θα δώσει το «φιλί της ζωής» στο κόμμα.
Το γεγονός ότι το κόμμα του Μακρόν βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, του δίνει... φτερά να περνάει με ευκολία όποιο νόμο θέλει αλλά και να είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Σε σύνολο 577 εδρών , το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» έκανε αυτό που λέει και το όνομά του. «Ένα βήμα προς μία απόλυτη πλειοψηφία εδρών όπου εκεί ο 39χρονος πρόεδρος θα αλωνίζει», όπως γράφει χαρακτηριστικά και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
«Η αναμενόμενη σαρωτική επιτυχία του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές, ερμηνεύεται από τη θέληση του πλειοψηφία των Γάλλων να δώσουν την ευκαιρία στον πρόεδρο που μόλις εξέλεξαν να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός του. Είναι η παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων ψηφοφόρων όταν οι βουλευτικές εκλογές ακολουθούν τις προεδρικές. Οι Γάλλοι θέλουν να του δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσει», όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα Liberation. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό αποχής που άγγιξε το 51,2%. Το «τσουνάμι» Μακρόν έχει προκαλέσει την ανάπτυξη έντονων αντιστάσεων, υποστηρίζει η γαλλική Le Parisien.
«Με τέτοια πλειοψηφία - προβλέπεται να λάβει από 400 έως 445 έδρες στον δεύτερο γύρο- ο Μακρόν θα λειτουργεί σαν μονάρχης», καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde και προσθέτει:
«Με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει άνω του 50% των ψήφων που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% των εγγεγραμμένων. Άρα, η αποχή παίζει καθοριστικό ρόλο».
Η συμμετοχή στην χθεσινή εκλογική διαδικασία έφθασε το 48,6%.
Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, ώστε να μην συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.
Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το κόμμα Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά από 440 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση και μπορεί έτσι να επιτύχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι συντηρητικοί του Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024