Αρχική Ειδήσεις Europe Eπιβλητική νίκη του κόμματος της Μέρκελ στο κρατίδιο του Ζάαρ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Eπιβλητική νίκη του κόμματος της Μέρκελ στο κρατίδιο του Ζάαρ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Eπιβλητική νίκη του κόμματος της Μέρκελ στο κρατίδιο του Ζάαρ

Σκόνταψε το «φαινόμενο Σουλτς»

To «φαινόμενο Σουλτς» στο οποίο έχει ποντάρει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν πήγε καθόλου καλά στις τοπικές εκλογές που έγιναν στο κρατίδιο Ζάαρ της Γερμανίας. 

Τα επίσημα αποτελέσματα δίνουν ευρύτατη νίκη στο CDU με το SPD να μένει δεύτερο και με υποχώρηση ποσοστού.

Συγκεκριμένα, το CDU εξασφαλίζει το 40,7% (+5,5%), το SPD μένει στο 29,6% (-0.5%), υποχώρηση και για την Αριστερά (Die Linke) στο 12,9% (-3,2%), οι Πράσινοι στο 4% (-1%), ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στην τοπική Βουλή και το ξενοφοβικό AfD με 6,2%. 

Η νίκη ασφαλώς ανήκει στην Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ (γνωστή με τα αρχικά ΑΚΚ), η οποία είναι πρωθυπουργός στο τοπικό κρατίδιο. Οι φήμες την θέλουν να φλερτάρει (όπως και η υπουργός Άμυνας) με την καγκελαρία. Στο μέλλον.

Η Κάρενμπάουερ κυβερνούσε ήδη στο μικροσκοπικό κρατίδιο στα σύνορα με το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία σε συνεργασία με το SPD σε «μεγάλο συνασπισμό», κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. 

Η επιτυχία του CDU στις εκλογές είναι βέβαιο ότι ανακουφίζει την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έδειχναν να «σταυρώνουν» νίκη σε τοπικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελέγχουν μόλις 4 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Είναι όμως περισσότερο σημαντικό, καθώς το CDU πήρε μεγάλη ανάσα και απέδειξε ότι το «φαινόμενο Σουλτς», που προκάλεσε ευφορία στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να αποδείξει ότι δεν ήταν μία παροδική «μαγική εικόνα», που την ώρα της αλήθειας -στην κάλπη- διαψεύδεται.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς -ο πατέρας του οποίου ήταν από το Ζάαρ- επανέλαβε ότι ο δρόμος για την ομοσπονδιακή νίκη στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι μακρύς. Αναγνώρισε την ήττα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Tα χαμόγελα περίσσευαν στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, κυρίως γιατί δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για κεντροαριστερή κυβέρνηση SPD-Αριστεράς και Πρασίνων.

Οι εκλογές είχαν δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία. Τον Όσκαρ Λαφοντέν, υπουργό Οικονομικών επί καγκελαρίου Σρέντερ (παραιτήθηκε, αρνούμενος να περικόψει κοινωνικές δαπάνες), ο οποίος κατάγεται από το Ζάαρ και είχε υπάρχει στο παρελθόν δήμαρχος του Σάαρμπρίκεν και πρωθυπουργός. 

Ως επικεφαλής της Αριστεράς έλαβε ένα αξιοπρεπές 13%, που όμως δεν ήταν αρκετό -σε συνδυασμό και με το συνολικότερο αποτέλεσμα- για να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD, ενδεχομένως και σε ιστορική συμφιλίωση με το κόμμα από το οποίο αποχώρησε.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέτυχε ασφαλώς το σκοπό της να εξασφαλίσει εκπροσώπηση σε ένα ακόμα τοπικό Κοινοβούλιο (μετρά ήδη παρουσία σε 11 από τα 16 κρατίδια), αλλά με ποσοστό χαμηλότερο των προσδοκιών της. 

Η Γερμανία έχει μπει για τα καλά στο χορό των εκλογικών αναμετρήσεων με αποκορύφωμα τις γενικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στις 7 Μαΐου στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν (στα σύνορα με τη Δανία) και ακολουθούν στις 14 Μαΐου οι εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τα 18 εκατομμύρια πληθυσμού.

Στο Σλέσβιχ-Χολστάιν των 2,8 εκατομμυρίων κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους, όπως και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (με πρωτεύουσα το Ντίσελντορφ).

Έχει διαβαστεί 1425 φορές