Αρχική Ειδήσεις Europe Γερμανικές εκλογές: «Πύρρειος» νίκη Μέρκελ, συντριβή Σουλτς, «έκρηξη» της ακροδεξιάς
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Γερμανικές εκλογές: «Πύρρειος» νίκη Μέρκελ, συντριβή Σουλτς, «έκρηξη» της ακροδεξιάς

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Γερμανικές εκλογές: «Πύρρειος» νίκη Μέρκελ, συντριβή Σουλτς, «έκρηξη» της ακροδεξιάς

Αβέβαιη η επόμενη ημέρα

Πύρρειος αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.

Ακόμα χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για τον μέχρι την Κυριακή κυβερνητικό εταίρο το Σοσιαλιστικό κόμμα καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 20,5% με τον επικεφαλής του Μάρτιν Σουλτς, να σπεύδει να ανακοινώσει ότι το SPD θα αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς με το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη με ποσοστό 12,6% και να προαναγγέλλει «κυνηγητό» της Μέρκελ στην Κάτω Βουλή, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις με επεισόδια να σημειώνονται κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών των οπαδών του.

Τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη στη Γερμανία αναδείχθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 10,7%, ποσοστό που τους καθιστά ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων καθώς, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα αποτελέσουν τον βασικό κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Στην εξακομματική βουλή, τέλος, θέση πήραν τόσό το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 9,2% όσο και οι Πράσινοι (8,9%) που το βασικό σενάριο τους θέλει να είναι το τρίτο κόμμα στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό - όποτε και αν ήθελε προκύψει.

Έχει διαβαστεί 3760 φορές