Αρχική Ειδήσεις Europe «Καλπάζουν» δημοσκοπικά οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Καλπάζουν» δημοσκοπικά οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς

από Αλέξανδρος Κογκόλης
«Καλπάζουν» δημοσκοπικά οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς

Σύννεφα για την Μέρκελ

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, διαπιστώνει ισχυρή άνοδο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς. Και στις δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν σαφώς την υποστήριξη των πολιτών, γράφει η συντηρητική Die Welt, η οποία τις αναδημοσιεύει.

Κατά τη μία δημοσκόπηση, της εταιρείας GMS, το SPD καταγράφει άνοδο 9% και αν διεξάγονταν εθνικές εκλογές στην Γερμανία την Κυριακή, θα συγκέντρωνε το 29%, αλλά θα κέρδιζε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) με ποσοστό 33%, που υφίσταται ωστόσο απώλειες 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Το λαϊκιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) υποχωρεί στο 11% (-2%), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και Αριστερά (Die Linke) θα λάμβαναν 9 (-1%) και 8% (-2%) αντίστοιχα, ενώ το ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 6% (-1%).

Η δεύτερη δημοσκόπηση, του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Ν24 -ανήκει στον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο με τη Welt- καταλήγει σε ίδια περίπου ποσοστά: SPD 29% (+6%), CDU/CSU 33% (-4%). Πράσινοι (Die Gruenen) και Αριστερά (Die Linke) χάνουν 2% αντίστοιχα και θα λάμβαναν και τα δύο 8%. Το λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 11% και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 6%.

Όπως σημειώνει η Welt, η ανοδική τάση του SPD είχε καταγραφεί ήδη τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL, το SPD θα ελάμβανε 31%, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) 34%, ενώ σύμφωνα με εκείνην του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της λαϊκής, συντηρητικής εφημερίδας Bild το SPD θα ερχόταν πρώτο με 31% και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) δεύτερη με 30%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται κατά τη Welt και το «πολιτικό βαρόμετρο» του δεύτερου δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF στις 17 Φεβουαρίου.

Έχει διαβαστεί 1464 φορές