Αρχική Ειδήσεις Europe Καταστροφή για τον Σουλτς η ήττα στη Ρηνανία-Βεστφαλία με τη χειρότερη επίδοση από το 1947
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Καταστροφή για τον Σουλτς η ήττα στη Ρηνανία-Βεστφαλία με τη χειρότερη επίδοση από το 1947

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Καταστροφή για τον Σουλτς η ήττα στη Ρηνανία-Βεστφαλία με τη χειρότερη επίδοση από το 1947

Εντός της βουλής οι αντιευρωπαϊστές του AfD

Πολιτικός σεισμός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που ισοδυναμεί με καταστροφή για τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία επιφέροντας στο SPD τη χειρότερη εκλογική ήττα της χρόνιας μέχρι τώρα. Σχεδόν 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στο προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα 13 εκατ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν. "Είναι μια δύσκολη μέρα για το SPD" δήλωσε ο Σουλτς. "Προέρχομαι από το κρατίδιο της ηχηρής ήττας μας... δεν είμαι μάγος... τώρα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για τη συνέχεια". Βαριά η ήττα και για το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.   

Εντός της βουλής το AfD

Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται  συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές. Ενισχυμένο εμφανίζεται και το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντνερ, που έχει βάλει πλώρη να επιστρέψει στην ομοσπονδιακή βουλή. Για πρώτη φορά στην τοπική βούλή του Ντίσελντορφ θα εκπροσωπηθεί το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" AFD, πρόκειται για την 13η από τις συνολικά 16 τοπικές βουλές της χώρας. Το αριστερό κόμμα Die Linke παραμένει όπως και πριν πέντε χρόνια εκτός βουλής. 

Χειρότερη ήττα από το 1947 για το SPD

Η χαρά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών που σύμφωνα με τα exit poll κέρδισαν πάν από 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι άνευ ορίων. «Οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD Πρασίνων, είναι μια τεράστια επιτυχία» δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού πιθανότατα με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιο είδους προβλέψεις. Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους σε σχέση με το 2012. Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και εξήγγειλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD. Σύμφωνα με τα exit poll του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απώλεσε 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013 και συγκεντρώνει το 31,1% των ψήφων. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1947. 

Έχει διαβαστεί 1439 φορές