Αρχική Ειδήσεις Europe Μαζική πορεία στο Μιλάνο υπέρ της αλληλεγγύης στους μετανάστες
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Μαζική πορεία στο Μιλάνο υπέρ της αλληλεγγύης στους μετανάστες

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Μαζική πορεία στο Μιλάνο υπέρ της αλληλεγγύης στους μετανάστες

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος»

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην πορεία υπέρ της υποδοχής και της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, το Σάββατο στο Μιλάνο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 80.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος και το σημείο αναφοράς τους ήταν η αντιρατσιστική πορεία, η οποία διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα ιταλικά συνδικάτα, σύνδεσμοι για τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών, πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κέντρα». 

Ένα από τα συνθήματα της πορείας, που εκφράζει τις αριστερές οργανώσεις, είναι «κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος», ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση ο νέος νόμος της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης και μειώνει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για παροχή πολιτικού ασύλου.

Στην «πορεία για την υποδοχή» (Μarcia per l'accoglienza), έδωσαν το παρών, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, η Καρλόττα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη νότια Ευρώπη, ο ιδρυτής της οργάνωσης Εmergency, o οποίος κινητοποιείται σε ιδιαίτερα φτωχές ή εμπόλεμες περιοχές, Τζίνο Στράντα, και ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας.

«Με την υποδοχή και με την αλληλεγγύη πετυχαίνεται και η δικαιοσύνη. Θέλω να μπορώ να ηγούμαι μιας πόλης, η οποία κάθε ημέρα προσπαθεί να βελτιώνεται», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα.

«Η υποδοχή των μεταναστών αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Από την Ιταλία στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: δεχόμαστε με περηφάνια την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε το έργο μας σε ότι αφορά την υποδοχή, αλλά στο θέμα αυτό θέλουμε να δραστηριοποιηθεί όλη η Ένωση», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσσο.

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά είχε ζητήσει τη ματαίωση της πορείας, μετά τον τραυματισμό με μαχαίρι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, ενός στρατιώτη και ενός αστυνομικού από εικοσάχρονο ιταλοτυνήσιο στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Ο δήμαρχος της πόλης, όμως, απάντησε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να ακυρωθεί η πρωτοβουλία αυτή αλληλεγγύης.

Έχει διαβαστεί 1606 φορές